Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниЕдна #НОЩ в цветен Пловдив през обектива на Huawei P9

Една #НОЩ в цветен Пловдив през обектива на Huawei P9

6022
Написана от  nixanbal 03 октомври 2016
Една #НОЩ в цветен Пловдив през обектива на Huawei P9

В края на септември празнувам рождения си ден и обичайно това време е пълна лудница – заради цялата организация, планиране и т.н. Този път реших да избягам от суматохата и пътувахме до Пловдив за уикенда, уж за по-спокойно прекарване. Оказа се, че на същата дата е "Нощта на музеите и галериите" в града, или накратко #НОЩ. Оказахме се в епицентъра на вероятно най-оживеното място в България в тази нощ, а прекарването по шумните му улици беше страхотно. 

Защо ви разказвам всичко това? Защото традиционно използвам подобни пътувания из България и навън, за да тествам камерата на някой от смартфоните, които имам подръка. Този път у мен беше Huawei P9, но за разлика от разходката ми с него в Берлин, тук няма да видите черно-бели снимки и ще ви представя Пловдив в пълната цветова палитра, на която е способна двойната Leica камера на апарата.

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

снимка с Huawei P9

Истината е, че избрах P9 за спътник в пътуването до Пловдив заради допълнителната му камера с монохромен сензор, която улавя до 300% повече светлина спрямо цветния сензор. Това е особено полезно при нощни снимки и имайки предвид плановете да се разхождаме из града основно вечерта, Р9 бързо се наложи като най-подходящия вариант.

снимка с Huawei P9 

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

Отначало си представях, че ще снимам красивите улички на стария Пловдив в черно и бяло. Виждах в съзнанието си нощен кадър на града от Небет тепе, сиянията на лампите върху изрисуваните къщи... Нищо такова. С пристигането в ранния следобед реших, че цветовете на този град в първите дни на есента заслужават да бъдат фокуса на фоторазходката ми и затова по-надолу ще преобладава цветната фотография.

снимка с Huawei P9 

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

Художниците и техните картини, цветята и културният афиш, от който на пук на очакванията липсваше всякаква антикултура (фики, мики, чалга), както и озарилите старинните сгради и улички цветни прожектори вечерта - отвсякъде в Пловдив ни посрещаха цветове и ми се стори твърде глупаво накрая да ви предложа снимки само с монохромната камера на P9.

снимка с Huawei P9 

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

снимка с Huawei P9

Пък и идеята на системата от две камери е, че двете заедно постигат по-добър резултат. От цветната се взима информация за цветовете, а от черно-бялата - по-точни данни за контурните линии между отделните обекти и допълнителна детайлност благодарение на светлочувствителността. 

снимка с Huawei P9 

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

снимка с Huawei P9

За първи път ми се случи да попадна в Пловдив по време на подобно събитие и вместо едно кротко пътуване, получихме страхотно изживяване в "най-дългата културна #НОЩ в годината", както организаторите я определят. Равносметката за двете нощи (23-24 септември) е над 140 събития на 70 локации из целия град, над 40 000 посетители на Пловдив и най-необичайното място, на което съм празнувал рожден ден досега. Всъщност може би след миналогодишния 23-ти септември в Аахен, който посрещнах в компанията на 30 пеещи Happy Birthday непознати. 

За финал - любимата ми снимка от онази вечер. 

снимка с Huawei P9

Новата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

Умен дом, умен град, самоуправляващи се автомобили, интернет на нещата, 5G. Това са пет от ключовите теми, които доминираха конференциите…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer