Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниЕдна #НОЩ в цветен Пловдив през обектива на Huawei P9

Една #НОЩ в цветен Пловдив през обектива на Huawei P9

6262
Написана от  nixanbal 03 октомври 2016
Една #НОЩ в цветен Пловдив през обектива на Huawei P9

В края на септември празнувам рождения си ден и обичайно това време е пълна лудница – заради цялата организация, планиране и т.н. Този път реших да избягам от суматохата и пътувахме до Пловдив за уикенда, уж за по-спокойно прекарване. Оказа се, че на същата дата е "Нощта на музеите и галериите" в града, или накратко #НОЩ. Оказахме се в епицентъра на вероятно най-оживеното място в България в тази нощ, а прекарването по шумните му улици беше страхотно. 

Защо ви разказвам всичко това? Защото традиционно използвам подобни пътувания из България и навън, за да тествам камерата на някой от смартфоните, които имам подръка. Този път у мен беше Huawei P9, но за разлика от разходката ми с него в Берлин, тук няма да видите черно-бели снимки и ще ви представя Пловдив в пълната цветова палитра, на която е способна двойната Leica камера на апарата.

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

снимка с Huawei P9

Истината е, че избрах P9 за спътник в пътуването до Пловдив заради допълнителната му камера с монохромен сензор, която улавя до 300% повече светлина спрямо цветния сензор. Това е особено полезно при нощни снимки и имайки предвид плановете да се разхождаме из града основно вечерта, Р9 бързо се наложи като най-подходящия вариант.

снимка с Huawei P9 

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

Отначало си представях, че ще снимам красивите улички на стария Пловдив в черно и бяло. Виждах в съзнанието си нощен кадър на града от Небет тепе, сиянията на лампите върху изрисуваните къщи... Нищо такова. С пристигането в ранния следобед реших, че цветовете на този град в първите дни на есента заслужават да бъдат фокуса на фоторазходката ми и затова по-надолу ще преобладава цветната фотография.

снимка с Huawei P9 

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

Художниците и техните картини, цветята и културният афиш, от който на пук на очакванията липсваше всякаква антикултура (фики, мики, чалга), както и озарилите старинните сгради и улички цветни прожектори вечерта - отвсякъде в Пловдив ни посрещаха цветове и ми се стори твърде глупаво накрая да ви предложа снимки само с монохромната камера на P9.

снимка с Huawei P9 

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

снимка с Huawei P9

Пък и идеята на системата от две камери е, че двете заедно постигат по-добър резултат. От цветната се взима информация за цветовете, а от черно-бялата - по-точни данни за контурните линии между отделните обекти и допълнителна детайлност благодарение на светлочувствителността. 

снимка с Huawei P9 

снимка с Huawei P9 снимка с Huawei P9

снимка с Huawei P9

За първи път ми се случи да попадна в Пловдив по време на подобно събитие и вместо едно кротко пътуване, получихме страхотно изживяване в "най-дългата културна #НОЩ в годината", както организаторите я определят. Равносметката за двете нощи (23-24 септември) е над 140 събития на 70 локации из целия град, над 40 000 посетители на Пловдив и най-необичайното място, на което съм празнувал рожден ден досега. Всъщност може би след миналогодишния 23-ти септември в Аахен, който посрещнах в компанията на 30 пеещи Happy Birthday непознати. 

За финал - любимата ми снимка от онази вечер. 

снимка с Huawei P9

Първо по Дарик #263: Представяне на Honor 10

Здравейте с брой 263 на технологичната рубрика на nixanbal в Дарик радио! Тази сряда сутрин с Мишо Дюзев представихме в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer