НачалоНовиниЕвропа отново ще опита да наложи единен стандарт за зарядното на смартфона

Европа отново ще опита да наложи единен стандарт за зарядното на смартфона

944
Написана от  nixanbal 13 август 2021
Европа отново ще опита да наложи единен стандарт за зарядното на смартфона

Европейската комисия ще предложи през септември ново законодателство, което да предвижда всички смартфони да използват един и същи стандарт за зарядните си, съобщава Reuters, позовавайки се на свой източник. Този опит ще бъде пореден и по всяка вероятност ще предизвика нов отпор от страна на Apple. 

Проведено през 2018 г. проучване в Европейския съюз е показало, че половината от продаваните мобилни телефони са с USB micro-B конектор, 29% са били с все по-популярния днес USB C и 21% с Lightning порт. 

Според информацията в момента Европейската комисия разписва новия закон и той ще бъде обявен през септември. 

Най-засегната от промените ще бъде Apple, която използва Lightning зарядно за своите смартфони, докато производителите на Android устройства са се обединили около USB C стандарта.  

До подобна идея се стига и преди, но при последния опит от 2018-а Apple предупреди ЕС, че единното зарядно ще навреди на иновациите и ще създаде планини от електронен боклук, тъй като потребителите ще бъдат принудени да преминат към нови зарядни, припомня Reuters. Това е странно, имайки предвид, че самата Apple вече е променяла своя стандарт на зарядните, а освен това в последните години преминава към USB C за почти всички свои устройства, но не и смартфоните.

5 НЕЩА за таблета Lenovo Tab P11

След като в края на миналата година ви представих таблета Tab P11 Pro на Lenovo, днес у мен е моделът…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer