Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниЕвропа премахва неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет

Европа премахва неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет

5714
Написана от  nixanbal 21 ноември 2017
Европа премахва неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет

Край с дискриминационната практика в някои онлайн магазини на територията на Европейския съюз, която блокира потребители заради тяхното местонахождение и не им позволява да закупуват стоки през сайтове на чужди страни. Това окончателно реши Европейският парламент, Съветът и Комисията, които се обединиха около мнението, че решението ще стимулира развитието на онлайн бизнеса и ще бъде в полза на европейските граждани. 

Благодарение на промените потребителите ще могат сами да избират от кой онлайн магазин да купуват стоки, без да бъдат блокирани или пренасочвани.  

Заедно с премахването на роуминг таксите и преносимостта сега гражданите на Европейския съюз ще могат да купуват онлайн новите си мебели, да запазват хотелски стаи и да използват своята кредитна карта в чужбина, както го правят у дома, казва Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. 

Електроника, билети за концерт, хостинг услуги, наемане на автомобили и други вече ще могат да бъдат закупувани през който и да е сайт в ЕС, без на потребителя да се налагат ограничения, да се таксува при по-високи цени или да се изисква да използва кредитна/дебитна карта, издадена в друга страна. 

Новите правила би трябвало да са в сила до 9 месеца след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, така че тъкмно навреме за коледните празници догодина. 

Дали всичко това означава, че скоро ще можем да пазаруваме от Google Store от България и да си купим новия Pixel 2 например - би трябвало. 

Следваща стъпка е намаляване цените на международните доставки на колети, които все още отказват хората да купуват и продават продукти в ЕС, смята комисар Елзбиета Биенковска.  

Новата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

Умен дом, умен град, самоуправляващи се автомобили, интернет на нещата, 5G. Това са пет от ключовите теми, които доминираха конференциите…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer