НачалоНовиниFacebook ще проверява достоверността на споделяните новини и в България

Facebook ще проверява достоверността на споделяните новини и в България

635
Написана от  nixanbal 02 март 2021
Facebook ще проверява достоверността на споделяните новини и в България

Споделяните публикации от български потребители във Facebook вече ще бъдат проверявани дали не попадат в графа "фалшиви новини". От социалната мрежа обявиха, че стартират в България своята програма за проверка на фактите от трети страни в партньорство с AFP, проверител на фактите, сертифициран чрез Международната мрежа за проверка на факти (IFCN).

От Facebook обясняват, че като част от борбата с дезинформацията те си партнират с независими проверители на фактите от цял свят, които преглеждат и оценяват достоверността на съдържанието.

Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение. Това спира споделянето на измамна информация и намалява броя на хората, които я виждат.

Ограничава се и разпространението на страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини, като се премахва и опцията им за реклама. Тук бих попитал какво ще стане с много от "медиите" в България (кхм, кхм), които се издържат с такива изфабрикувани публикации.

Photo 1 Altered Photo Example Photo 2 Altered Photo  Uncovered Example 

Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Facebook предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна. Проверителите на факти обаче няма да премахват профили или страници от Facebook.

Към момента Facebook си партнира с над 80 проверители на факти на над 60 езика в света.

Photo 3 Altered Photo  Bottom Sheet Example Photo 4 Missing Context  Bottom Sheet Example

Подробности тук - https://www.facebook.com/journalismproject/programs/third-party-fact-checking

Google прекъсва бизнес взаимоотношения с Huawei заради черния списък на Тръмп

След като тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп добави Huawei към черния списък компании, с които страната не може…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer