НачалоНовиниВидео: Formula E в Париж на 960 к/с със Sony Xperia XZ Premium

Видео: Formula E в Париж на 960 к/с със Sony Xperia XZ Premium

6807
Написана от  nixanbal 01 юни 2017
Видео: Formula E в Париж на 960 к/с със Sony Xperia XZ Premium

В края на май пътувах до френската столица, където по покана на Рено станах част от зрителите, наблюдаващи на живо шампионата Formula E. Ако Formula E не ви говори много - две са нещата, които задължително трябва да знаете за това събитие - състезателните коли са значително по-безшумни от тези във Formula 1, защото са електромобили. И второ - пистата не е скучно трасе някъде извън населеното място, а болидите обикалят централните улици на града.

През 2017-а Formula E се провежда за трета поредна година, така че става дума за нещо съвсем ново, но пък набиращо все по-голяма популярност сред феновете на колите, спорта и технологиите.

Сред отличителните характеристики за шампионата са по-безшумните болиди и ограничението в максималната им скорост. Пак ще чуете профучаването на състезателите, но звукът по-скоро идва от свистенето на вятъра и пиленето на гумите.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Най-интересната част от Formula E обаче е локацията - независимо къде се провежда състезанието, то не е на отделна писта, а по улиците на града, които са преградени и обезопасени. Това прави спорта по-близък до хората - и преносно - заради ниските цени за достъп, и буквално - мнозина наблюдаваха гонките от собствените си тераси, защото болидите минаваха точно под тях.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Подобно на конгреса в Барселона, тук също има обособен медия център, където журналистите да седнат и отразяват новините в спокойна обстановка, но далеч по-интересно беше т.нар. eVillage - зона, в която различните автомобилни производители представят свои електромобили, концепции и идеи за бъдещето. Тук всеки разчиташе на някаква атракция около щанда си, а най-много публика привлече шоуто на един байкър и моторист, който също зареждаше превозното си средство с електроенергия.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Още тук влезе в действие камерата на смартфона, с който избрах пътувах до Париж - Xperia XZ Premium на Sony. Това е първият смартфон в света с възможност за супер слоумоушън видеозапис при 960 к/с, което е 4 пъти повече спрямо максимума на конкурентните модели.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

В късния следобед започна и същинската надпревара във Formula E. Супер слоумоушън кадрите с Xperia XZ Premium почти спираха на място болидите, като в следващите секунди ще видите бавното въртене на гумите и дори ще можете да прочетете надписите по колите.

Интересен факт за Formula E е, че състезателите трябва да направят една задължителна смяна на електромобила по време на надпреварата.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Социалният елемент пък е подсилен от инициативата #FanBoost, която позволява на зрителите да гласуват за любимия си пилот в реално време и така най-харесваните трима получават възможност за допълнително ускорение веднъж в състезанието.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

След няколко десетки обиколки на обособеното трасе из Париж победител стана 28-годишният Себастиен Буеми от отбора на Renault e.dams. Имах възможност да разгледам болида му отблизо в зоната с гаражите на всички отбори, където беше супер интересно да наблюдаваш трескавата работа на хората от екипите. Подготвката на електромобилите за състезанието отстрани изглеждаше като организиран хаос с много хора, щъкащи напред-назад, но всеки със спокойно изражение, съсредоточен върху собствената си задача - може би съвсем малка, но значима част от целия процес.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

И понеже бяхме с журналистически пасове, имахме възможност да присъстваме и на пресконференцията на победителите пред медиите след състезанието. Тук пилотите от челната тройка отговаряха на въпроси и споделиха плановете си за бъдещите състезания.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Колкото до Париж - вълнуващо място, което все още не съм имал възможност да опозная в детайли. Но със сигурност ще се върна.

 

Всички снимки тук и кадри във видеото са заснети със Sony Xperia XZ Premium. С изключение на единствения кадър на самия телефон. 

VIVACOM пуска 4.5G в пет големи града

От началото на април (или малко преди това) VIVACOM започва да предлага по-високи скорости за мобилен интернет в няколко големи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer