Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниВидео: Formula E в Париж на 960 к/с със Sony Xperia XZ Premium

Видео: Formula E в Париж на 960 к/с със Sony Xperia XZ Premium

4783
Написана от  nixanbal 01 юни 2017
Видео: Formula E в Париж на 960 к/с със Sony Xperia XZ Premium

В края на май пътувах до френската столица, където по покана на Рено станах част от зрителите, наблюдаващи на живо шампионата Formula E. Ако Formula E не ви говори много - две са нещата, които задължително трябва да знаете за това събитие - състезателните коли са значително по-безшумни от тези във Formula 1, защото са електромобили. И второ - пистата не е скучно трасе някъде извън населеното място, а болидите обикалят централните улици на града.

През 2017-а Formula E се провежда за трета поредна година, така че става дума за нещо съвсем ново, но пък набиращо все по-голяма популярност сред феновете на колите, спорта и технологиите.

Сред отличителните характеристики за шампионата са по-безшумните болиди и ограничението в максималната им скорост. Пак ще чуете профучаването на състезателите, но звукът по-скоро идва от свистенето на вятъра и пиленето на гумите.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Най-интересната част от Formula E обаче е локацията - независимо къде се провежда състезанието, то не е на отделна писта, а по улиците на града, които са преградени и обезопасени. Това прави спорта по-близък до хората - и преносно - заради ниските цени за достъп, и буквално - мнозина наблюдаваха гонките от собствените си тераси, защото болидите минаваха точно под тях.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Подобно на конгреса в Барселона, тук също има обособен медия център, където журналистите да седнат и отразяват новините в спокойна обстановка, но далеч по-интересно беше т.нар. eVillage - зона, в която различните автомобилни производители представят свои електромобили, концепции и идеи за бъдещето. Тук всеки разчиташе на някаква атракция около щанда си, а най-много публика привлече шоуто на един байкър и моторист, който също зареждаше превозното си средство с електроенергия.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Още тук влезе в действие камерата на смартфона, с който избрах пътувах до Париж - Xperia XZ Premium на Sony. Това е първият смартфон в света с възможност за супер слоумоушън видеозапис при 960 к/с, което е 4 пъти повече спрямо максимума на конкурентните модели.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

В късния следобед започна и същинската надпревара във Formula E. Супер слоумоушън кадрите с Xperia XZ Premium почти спираха на място болидите, като в следващите секунди ще видите бавното въртене на гумите и дори ще можете да прочетете надписите по колите.

Интересен факт за Formula E е, че състезателите трябва да направят една задължителна смяна на електромобила по време на надпреварата.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Социалният елемент пък е подсилен от инициативата #FanBoost, която позволява на зрителите да гласуват за любимия си пилот в реално време и така най-харесваните трима получават възможност за допълнително ускорение веднъж в състезанието.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

След няколко десетки обиколки на обособеното трасе из Париж победител стана 28-годишният Себастиен Буеми от отбора на Renault e.dams. Имах възможност да разгледам болида му отблизо в зоната с гаражите на всички отбори, където беше супер интересно да наблюдаваш трескавата работа на хората от екипите. Подготвката на електромобилите за състезанието отстрани изглеждаше като организиран хаос с много хора, щъкащи напред-назад, но всеки със спокойно изражение, съсредоточен върху собствената си задача - може би съвсем малка, но значима част от целия процес.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

И понеже бяхме с журналистически пасове, имахме възможност да присъстваме и на пресконференцията на победителите пред медиите след състезанието. Тук пилотите от челната тройка отговаряха на въпроси и споделиха плановете си за бъдещите състезания.

Formula E @ 960 fps със Sony Xperia XZ Premium

Колкото до Париж - вълнуващо място, което все още не съм имал възможност да опозная в детайли. Но със сигурност ще се върна.

 

Всички снимки тук и кадри във видеото са заснети със Sony Xperia XZ Premium. С изключение на единствения кадър на самия телефон. 

Новата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

Умен дом, умен град, самоуправляващи се автомобили, интернет на нещата, 5G. Това са пет от ключовите теми, които доминираха конференциите…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer