Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниФОТОТЕСТ: Sony Xperia XZ и Xperia X Compact на терена на Шампионска лига

ФОТОТЕСТ: Sony Xperia XZ и Xperia X Compact на терена на Шампионска лига

5152
Написана от  nixanbal 07 ноември 2016
ФОТОТЕСТ: Sony Xperia XZ и Xperia X Compact на терена на Шампионска лига

В края на септември в София се изигра първия мач на родна земя от груповата фаза на новия сезон на Шампионска лига, който дължим на класирането на Лудогорец в първенството. Имам свидетели, че още преди мача предсказах как ще се развие първото полувреме и какъв ще бъде финалният голов резултат, но в този материал няма да си говорим за футбол. Всъщност искам да ви разкажа за преживяването, което имах покрай мача, а и да ви покажа няколко снимки и видеозаписа от най-актуалните камерафони на Sony, които бяха у мен.

Обичайно е мобилни оператори и компании от бранша да канят медии на подобни спортни срещи, но този път поканата беше по-специална, защото Sony дадоха достъп на мен и Валя до централния вход при посрещането на футболистите и по-вълнуващата част - можехме да сме на няколко метра от играчите и да ги снимаме (само с телефон), докато загряват. Толкова близо, че охраната ни обърна внимание да се дръпнем след малко, ако не искаме пръскачките на стадиона да ни намокрят.

Sony няма отбор в Шампионска лига, но е спонсор на първенството от 2015 г. насам и - оттам поканата.

DSC 0290

Аз бях оборудван с флагмана Xperia XZ, а Валя с умалената му версия Xperia X Compact. Имайки предвид, че основната разлика между двете камери е, че при големия модел се поддържа и 4k видеозапис, уточнението кой кадър с кой апарат е заснет е излишно. Ето и какво успяхме да запечатим на стадион "Васил Левски" и около него за няколко часа.

DSC 0398

Sony Xperia XZ и Xperia X Compact използват една и съща 23 МР камера с предсказващ хибриден автофокус и т.нар. тройна сензорна технология, включваща Exmor RS сензор, лазерен автофокус и RGBC-IR сензор, който регулира баланса на бялото според околната светлина. 

DSC 0256 DSC 0279

С отиването на стадиона ни посрещнаха хора от УЕФА, които ни връчиха баджовете за достъп и жилетки с голям надпис "Partner Photo". Струва ми се, че едничката цел на жилетките беше да улесняват охраната в разпознаването ни от кръжащите наоколо фенове.

Позиционирахме се до централния вход на стадиона и зачакахме пристигането на двата автобуса с отборите. Беше забранено да ги нападаме за селфита или да им подвикваме, но аз така или иначе успях да разпозная само 2-3 лица, докато ги щракам с телефона. Затова се опасявам, че из кадрите имам и такива на хора от екипа, които не са играчи.

Ето толкова голям футболен фен съм!

DSC 0471-001

Камерата на двата смартфона има пъргав автофокус, а освен това и стартира бързо - за 0.6 секунди можете да направите снимка от стендбай положение (смартфона с угасен дисплей). В случая нямаше нужда да тестваме това - камерите бяха постоянно включени и в очакване.

DSC 0422 DSC 0019

DSC 0612

По-вълнуващата част започна след това, когато футболистите излязоха на терена за загрявка. Бяхме позиционирани в зелено каре изкуствена трева на два метра от тях. Там успяхме да снимаме както излизането и първите разгряващи пасове на играчите, така и церемонията по откриването на срещата.

Забавен момент беше отказът на пръскачките да спрат, дори след излизане на децата - онези, които развяват транспаранта с футболната топка в центъра на игрището. Поне предполагам, че напоителната система трябваше да спре, едва ли идеята е била всички да бъдат измокрени на фона на късносептемврийския студ.

DSC 0454

Условията бяха неблагоприятни за снимки, но имахме някои добри попадения, като дори дръзнахме да използваме приближение (вижте кадъра по-долу).

DSC 0520 DSC 0083

DSC 0666

Новите модели Xperia XZ и Xperia X Compact разполагат с 5-осова цифрова стабилизация на изображението, която наскоро Google предпочете и за своите смартфони. Системата SteadyShot е най-ценна тъкмо при тези условия - при ниска осветеност и видеозапис. 

Така беше даден сигналът за начало на мача, а ние се качихме на местата си в публиката. Наоколо имаше по много от всичко, с което върви една футболна среща на български стадион - през викането и песните, до традиицонното люпене на семки и професионалния анализ на всяко отиграване.

DSC 0754 DSC 0715

В крайна сметка компанията ни беше страхотна и въпреки разочароващия, но, както казах - очакван резултат, така нареченият Photo Xperiance толкова близо до играчите и терена остава като паметно изживяване. Пък и каква по-вълнуваща локация за камера тест!

Между другото, ако до 15-ти ноември вземете Xperia XZ или Xperia X Compact от VIVACOM, ще участвате за билети със същия близък достъп до терена и играчите за следващия домакински мач на Лудогорец - този с Базел. 

София става част от европейския хакатон на adidas

София е една от само четири спирки, през които ще премине европейският хакатон на adidas тази година. Столицата ни е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer