НачалоНовиниФранция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

7650
Написана от  nixanbal 09 януари 2018
Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Френската прокуратура разследва Apple във връзка с планираната амортизация на стари модели iPhone, съобщи във вторник Агенция Франс Прес. Ако американската компания се окаже виновна, законът предвижда до 2 години лишаване от свобода и глоба от до 5% от годишните приходи. 

Този ход на властите в страната следва подадената през декември жалба от френската потребителска организация HOP. Тя дойде вследствие на официалното признание на Apple, че пиковата мощност на процесора се ограничава чрез софтуер, така че той да не затормозява износените батерии на по-стари устройства и да не води до крашване. 

Във Франция планираната амортизация е незаконна съгласно приет през 2015 г. закон. В него се казва, че са забранени техники, чрез които лицето, отговорно за маркетинга на даден продукт, има за цел умишлено да намали продължителността на неговото използване, за да увеличи процента на замяна, а така и продажбите си.

Припомням ви, че Apple се извини за практиката си и предложи евтина подмяна на стари батерии, но не за всички това се оказа достатъчна компенсация и съдебните искове срещу компанията продължават да валят. Разследването на Apple от държавните власти обаче е ново стъпало в развитието на случая. 

VIVACOM вече предлага заплащане за съдържание от Apple чрез месечната сметка

VIVACOM обяви, че от днес започва да предлага на клиентите си възможност да плащат за съдържание от Apple чрез месечната…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer