Samsung #WithGalaxy

НачалоНовиниGartner: Пазарният дял на Windows Phone се е свил наполовина през последната година

Gartner: Пазарният дял на Windows Phone се е свил наполовина през последната година

5870
Написана от  nixanbal 19 ноември 2015
Gartner: Пазарният дял на Windows Phone се е свил наполовина през последната година

В годината, в която Microsoft реши да не представя атрактивни смартфони от висок клас с мобилната си платформа, пазарният дял на Windows Phone се е свил почти наполовина и вече е едва 1.7%. Това става ясно от най-новия доклад на Gartner, които припомнят, че преди 12 месеца платформата е имала дял от 3 на сто. 

Изчисленията на анализаторите са за третата четвърт на 2015 г. (юли-септември), когато продажбите на смартфони към крайни клиенти са били 353 милиона или 15.5% повече спрямо същия период на миналата година.

На този фон устройствата с Windows Phone са били предпочетени от едва 5.874 милиона потребители, което е сериозен спад от над 9 милиона година по-рано.  

Пазарен дял на операционните системи за смартфони Q3, 2015

Въпреки излизането на Windows 10 и първите модели от висок клас с него, Lumia 950 и Lumia 950 XL, анализаторите от Gartner очакват присъствието на платформата да остане скромно и в близко бъдеще. Прогнозите са, че основно бизнес клиенти ще бъдат привлечени от софтуера на Microsoft, докато масовият потребител ще продължи да бъде привличан от Android и iOS. 

На фона на Windows Phone през Q3 на 2015 г. пазарният дял на Android и iOS се е увеличил с по около процент.

Пазарен дял при смартфоните за Q3, 2015

Що се отнася до отделните производители (таблицата отгоре) - позициите на Samsung остават непроменени (само 0.2% надолу), Apple е нагоре с 1%, Huawei с 2.5 на сто, а Lenovo губят 2 процентни пункта от пазарния си дял. 

Казуо Хирай слиза от поста главен изпълнителен директор на Sony, поема го финансовият директор

Sony обяви, че Казуо Хирай слиза от поста на главен изпълнителен директор и вече ще бъде председател на компанията. Длъжността…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer