НачалоНовиниGoogle иска да работи с Huawei, за да не бъде застрашена сигурността на САЩ

Google иска да работи с Huawei, за да не бъде застрашена сигурността на САЩ

1523
Написана от  nixanbal 07 юни 2019
Google иска да работи с Huawei, за да не бъде застрашена сигурността на САЩ

Google се опитва да убеди администрацията на Тръмп, че ако тя не може да предоставя технологии на Huawei, сигурността на САЩ би била много по-сериозно застрашена. Това съобщава The Financial Times, базирайки се на свой неназован източник.  

Според информацията забраната да ползва официалната пълна версия на Android ще накара Huawei да създаде своя модификация на платформата, базирана на нейната свободно достъпна версия без услугите на Google и без защитния софтуер Google Play Protect. Тази "хибридна" операционна система ще бъде по-податлива на хакерски атаки, включително от Китай, пише източникът.

Какъв точно е проблемът за сигурността на САЩ до голяма степен остава мистерия, но има някакви потенциални сценарии за това. 

В един от тях въпросната модификация на Android, която евентуално биха използвали бъдещи смартфони на Huawei, бива хакната от недоброжелателни китайски хакери, след което някой от САЩ изпраща чувствителна информация към подобно устройство и ето ти заплаха за сигурността на САЩ и техните граждани. 

Доколко подобна вероятност може да бъде успешно представена от Google като аргумент пред администрацията на Тръмп и да убеди властите да премахнат санкциите срещу Huawei - времето ще покаже. Би било чудесно, ако този сериозен за световния смартфон (и не само) пазар проблем може да се разреши с някакви ясни доводи от засегнатите от конфликта страни, включително с участието на американски компании. Настоящият сценарий обаче не ми се струва да има особена тежест. 

Припомням ви, че 3-месечната отсрочка, в която Google все пак може да продължава да осигурява ъпдейти за устройствата на Huawei, изтича на 19 август. 

Официална премиера на Samsung Galaxy Note 9 - повече мощ, батерия и чисто нов S-Pen

Ето го и него - на специалното събитие от серията UNPACKED току-що Samsung представи новия си топмодел при смартфоните -…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer