Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниGSM Асоциацията обмисля кризисна среща заради казуса с Huawei

GSM Асоциацията обмисля кризисна среща заради казуса с Huawei

1839
Написана от  nixanbal 04 февруари 2019
GSM Асоциацията обмисля кризисна среща заради казуса с Huawei

GSMA Асоциацията (GSMA), асоциацията, която представлява интересите на мобилните оператори от целия свят, предлага на своите членове кризисна среща заради случващото се с водещия доставчик на телеком оборудване Huawei. На извънредното събиране ще бъде обсъждана възможността и евентуалните последствия от това Huawei да бъде изключена от ключови пазари, пише Reuters

В последните седмици напрежението между САЩ и китайската компания продължи да нараства, а според източници от Брюксел Европейската комисия в момента оценява сценария, при който 5G оборудването на Huawei бъде забранено и в ЕС поради съображения за сигурност. 

Очаква се срещата на членовете на GSMA да се проведе в края на февруари, по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2019), като на нея ще присъства и генералният директор на асоциацията Матс Гранрад. 

Притесненията на много оператори в Европа около ситуацията с Huawei са заради факта, че те разчитат на доставчика да изгради новите им 5G мрежи. Голяма част от действащите 4G мрежи също са с оборудване от Китай. Затова и потенциална забрана и изключване на компанията доставчик от ефира би донесла сериозни главоболия за телекомите и те се опасяват, че такъв ход може да ги върне няколко години назад в развитието.

Deutsche Telekom, най-голямата телеком компания в Европа, вече заяви, че ако се наложи да зачеркне Huawei от съществуващите ѝ мрежи, това би забавило плановете за пускане на нови услуги (5G) с 2 до 3 години.

Huawei ще присъства на MWC 2019, където миналата седмица обяви, че планира да представи сериозна иновация - вероятно първия си 5G смартфон със сгъваем дисплей. 

Посетих сервиза на Теленор - ето какво се случва вътре

Ето че и на мен ми се случи да вляза в сервиз за мобилни телефони. Въпреки че никога не ми…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer