НачалоНовиниGSMA: 5G мрежите в Европа ще се забавят и оскъпят без китайските доставчици

GSMA: 5G мрежите в Европа ще се забавят и оскъпят без китайските доставчици

2101
Написана от  nixanbal 10 юни 2019
GSMA: 5G мрежите в Европа ще се забавят и оскъпят без китайските доставчици

Преходът към 5G може да бъде отложен с повече от година и да коства допълнителни инвестиции на операторите в Европа, ако в изграждането на новите мрежи не участват китайските доставчици на оборудване. Това се казва в цитиран от Reuters доклад на GSM Асоциацията, която представлява интересите на 750 телекома.

Изчисленията, които вземат предвид пълно блокиране на Huawei и ZTE от работа по 5G мрежите в Европа, сочат, че технологията ще се забави с 18 месеца, а разходите на мобилните оператори ще нараснат с 55 милиарда евро. 

Половината от тези допълнителни инвестиции ще дойдат като резултат от по-малката конкуренция на пазара за телеком оборудване, твърди докладът. Освен това операторите ще трябва да подменят съществуващата инфраструктура преди да направят ъпгрейд към 5G, което обаче е невярно според доставчика Nokia.

Финландците посочват, че разполагат с техическо решение, с което тяхното 5G оборудване може да бъде положено върху вече съществуваща 4G мрежа, изградена от друга компания. А това ще намали стойността и сложността на промените, които операторите ще трябва да предприемат.

На този етап няма изгледи оборудването на Huawei да бъде забранено на континента и китайците са първи избор включително за някои от родните телекоми.

iPhone 12 и iPhone 12 mini идват с нов дизайн, OLED екрани и 5G

На дългоочакваното си събитие днес Apple представи новите смартфони от серията iPhone 12. Премиерата започна с двата по-достъпни модела iPhone…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer