Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниХиляди Android приложения могат да следят телефоните ни, дори да сме отказали достъп до местоположение

Хиляди Android приложения могат да следят телефоните ни, дори да сме отказали достъп до местоположение

885
Написана от  nixanbal 09 юли 2019
Хиляди Android приложения могат да следят телефоните ни, дори да сме отказали достъп до местоположение

Хиляди приложения за Android имат способността да заобиколят забраната за достъп до местоположението на телефона ви и въпреки нея да получат данните. Това е установило изследване, цитирано от The Verge, в което се посочва, че следващата голяма версия на платформата Android Q ще може да реши тези проблеми, но остава въпросът кой ще получи ъпдейт до нея. 

Според доклада в Google Play има хиляди приложения, които могат по хитър начин да откраднат информация за местоположението на смартфона ви, дори изрично да сте отказали достъп до нея. Това става като въпросните приложения поискат данните от други, на които достъпът е позволен. 

А въпросният обмен на данни между приложения е възможен заради това, че са създадени с използването на един и същи SDK (пакет софтуерни инструменти). 

Android Q ще реши подобни проблеми, смятат специалистите, които са уведомили Google за пропуските в сигурността още миналия септември. Остава въпросът кой ще получи актуализация до тази версия, имайки предвид, че разпространението на актуалния в момента Android 9 Pie към май 2019 г. е едва 10.4%, припомня The Verge.

Умен град: Видеонаблюдението във Враца и как попаднах в РПУ-то

Знаете ли, че в този град през последната година са заловили телефонни престъпници и контрабандни цигари, успели са да спрат…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer