НачалоНовиниHTC One X – ревю на камерата и фототест

HTC One X – ревю на камерата и фототест

4306
Написана от  nixanbal 27 май 2012
HTC One X – ревю на камерата и фототест

С публикуването на ревюто на HTC One X ви обещах по-подробен материал за камерата на смартфона и въпреки че се забави (признавам) заради всички последвали ревюта, дойде и неговият ред! HTC One X има 8 МР камера, която идва с усъвършенствани възможности и много нови екстри спрямо предишните модели на компанията. Смартфонът бе у мен точно по великденските празници и щраках с камерата повече от обикновено, а и удобният ѝ интерфейс ImageSense предразполага за това. По-надолу ви предлагам впечатленията си от фотовъзможностите на HTC One X, както и видео и снимки в пълна резолюция.

Старт!

Камерата се стартира само за миг, като това може да стане от иконката в менюто/на хоумскрийна или от шорткът, който сте изнесли на заключения екран. Т.е. още с отключването тя може да стартира.

За съжаление HTC One X няма хардуерен бутон, с който да пуснете снимачката. Но по-сериозно липсата му се усеща при снимки, тъй като трябва да щракате кадри със софтуерния бутон, а това най-често води до леко помръдване.

P4143032

Интерфейсът ImageSense и настройките

Ориентацията в интерфейса на камерата е изключително простичка. Виртуалните бутони за старт на видеозапис или заснемане на отделен кадър са достатъчно големи, че да нямате проблем с натискането им.

Над тях, в горния десен ъгъл, е първата интересна екстра в ImageSense – различните ефекти/филтри за снимане. Vintage, Sepia, Grayscale, Negative, Solarize, Vignette и Distortion са само част от тях. Ако обичате да придавате по-различен вид на кадрите си, това ще се превърне в любимата ви екстра от камерата на One X.

В десния горен ъгъл е настройката на светкавицата, която може да бъде оставена на авто режим, да бъде изключена или винаги включена.

2012-05-27 21-35-27  2012-05-27 21-35-42

Под нея са основните настройки за камерата, които са доста. Тук ви съветвам първо да настроите на каква резолюция искате да правите снимките и видеото си (най-добре на най-висока, разбира се), да зададете дали искате кадрите да са със съотношение на страните 16:9 или стандартното 4:3, което аз лично никак не обичам, а също и да посочите дали след заснемане изображението трябва да остава за няколко секунди на екран, за да го огледате и прецените дали да запазите.

2012-05-27 21-36-23 2012-05-27 21-38-32

2012-05-27 21-37-01 2012-05-27 21-38-20

След това има още куп дребни екстри, с чиято помощ ще направите снимките си по-добри, а процеса на заснемането им по-удобен. Може и просто да оставите всичко на автоматичен режим. Оставете на него да свърши мръсната работа.

Серийният режим снима до откат

Мисля, че 99 кадъра беше максимумът при серийния режим на HTC One X. Представяте ли си – задържате бутона и започвате да движите телефона, а камерата щрака като луда 99 последователни снимки. Фонът на всичко това е звук като от картечница и мисля, че е супер идея.

Честно казано рядко ми се наложи да ползвам тази възможност, но ако например искате да уловите кучето си в игра в най-добрия момент или снимате друг движещ се обект – идеално. След това има опция телефонът сам да избере най-добрия кадър и да ви предложи да запазите само него, изтривайки всички останали. Добра идея – представяте ли си как триете 98 снимки ръчно една по една? На каква база се подбира „най-добрият кадър“ не знам, но можете да го посочите и сами.

P4132852

Светкавицата е 5-степенна

Светкавицата на HTC One X се рекламира като „умна“ светкавица. И наистина е такава, поне доколкото може да бъде умен един диод. Разликата със стандартните светкавици е, че тази при One X работи на 5 степени. Т.е. при щракване силата ѝ има 5 нива. А колко да бъде ярка, разбира се, се определя от това на какво разстояние е обектът. Ако например снимате приятелите си в дискотеката, които подскачат на метър от вас, светкавицата би трябвало да намали силата си, така че да не прегори образа и да отнесе цветовете на кадъра. Съответно ако обектът е по-далече, степента ще бъде най-високата и светкавицата на One X ще се опита да освети на максимално разстояние. Доста хитра идея, наистина!

За съжаление говорим за обикновен диод, а не ксенонова светкавица, но все пак се справя прилично.

Качеството на снимките

IMAG0078 IMAG0069 IMAG0061

IMAG0006 3 IMAG0019 IMAG0084

IMAG0032 IMAG0091 IMAG0160

IMAG0039 IMAG0130 IMAG0108

Качеството на видеото

Разположението на камерата

Дизайнът на HTC One X е много приятен и нямам забележки нито към него, нито към материалите на изработка. За съжаление обаче дизайнерите са решили да изведат обектива доста извън корпуса и са го оставили без защита. Така лесно можете да надраскате покривното стъкло с едно невнимателно оставяне на телефона върху масата или още по-лошо – някаква неравна повърхност. Имайте го предвид и внимавайте.

Иначе разположението на камерата е добро от гледна точка на това да не я покривате неволно с пръсти докато снимате. Това се случваше почти всеки път с по-малкия брат на One X – HTC One V.

P4142931

Под чертата за камерата на HTC One X

След всичко казано и показано по-горе е ясно, че камерата на HTC One X предлага един от най-удобните и приятни начини за снимане. Интерфейсът ImageSense е супер интуитивен, настройките са лесно достъпни, има изобилие от възможности, а скоростта на снимане е мигновена. Режимът за заснемане на поредица от кадри е отлично решение при движещи се обекти и работи така, както HTC обещава.

За максимален комфорт при снимки липсва само хардуерен бутон.

Когато говорим за качеството на снимките обаче HTC One X не е на върха. Да, пак е там някъде сред най-добрите камерафони на пазара, но на няколко крачки под Nokia N8. Говоря за качество на изображенията, точно така.

Под чертата HTC One X е изключително сполучлива стъпка нагоре за HTC, която ще накара много хора да вадят телефона си все по-често, за да уловят момента. И ще успяват заради бързия автофокус и мигновената реакция на „спусъка“. One X обаче не е предвестникът на нова ера в мобилната фотография и това е видимо от кадрите по-горе.

iPhone 12 и iPhone 12 mini идват с нов дизайн, OLED екрани и 5G

На дългоочакваното си събитие днес Apple представи новите смартфони от серията iPhone 12. Премиерата започна с двата по-достъпни модела iPhone…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer