НачалоНовиниHuawei Mate 30 и Mate 30 Pro няма да включват услугите и приложенията на Google

Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro няма да включват услугите и приложенията на Google

2087
Написана от  kris.romanov 29 август 2019
Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro няма да включват услугите и приложенията на Google

Новите топмодели от серията Mate 30 на Huawei изглежда няма да успеят да предложат лицензиран достъп до услугите и приложенията на Google, става ясно от официално становище на компанията пред Reuters, което е било потвърдено и за The Verge. Флагман смартфоните Mate 30 и Mate 30 Pro, очаквани през септември, може да се продават само в ограничен списък страни. 

Говорител на Google е потвърдил, че моделите Mate 30 не могат да се продават с лицензирани услуги и приложения на Google, а причината е забраната на Тръмп американски компании да работят с редица китайски предприятия, сред които и Huawei. 

Временното отлагане на тази забрана, което беше подновено преди няколко дни и сега важи до средата на ноември 2019 г., е валидно само за вече обявени устройства.

Американските компании имат опция да поискат лиценз и да работят с Huawei по конкретни продукти, но от Google не отговарят дали са подали искане за такъв. Така или иначе, от департамента по търговията на САЩ обявиха, че са получили повече от 130 искания за лиценз, но на нито едно не е върнат положителен отговор. 

Всичко това поставя под въпрос дали изобщо Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro ще бъдат пуснати на пазара в Европа, където услугите и приложенията на Google са ключови за смартфоните с Android. В Китай устройствата на компанията се предлагат без въпросните. Припомням ви, че по неофициална информация премиерата на тези модели е насрочена за 18 септември в Мюнхен. 

Следващата седмица шефът на Huawei Ричард Ю ще държи откриващата реч на изложението IFA 2019 в Берлин, където ще присъствам и аз. Надявам се, всъщност сигурен съм, че ще има големи новини, така че очаквайте включване на живо в nixanbal.com.

Мтел става А1: Какво означава това за клиентите

На пресконференция днес в София главният изпълнителен директор на Мтел, Александър Димитров, и този на A1 Group, Алехандро Платер, обявиха…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer