НачалоНовиниHuawei няма да използва услугите на Google, дори забраната да падне. Или напротив?

Huawei няма да използва услугите на Google, дори забраната да падне. Или напротив?

3699
Написана от  nixanbal 31 януари 2020
Huawei няма да използва услугите на Google, дори забраната да падне. Или напротив?

Huawei вече излезе от режим на изчакване и реши все пак да лансира смартфоните си и на европейския пазар, независимо че са лишени от най-ценното на платформата Android - услугите и приложенията на Google. Вместо тях китайците използват своя пакет Huawei Mobile Services, а въпросът е дали това ще остане така и занапред, дори проблемите между САЩ и Китай да бъдат разрешени.

Интервю в австрийския Der Standard с Фред Уангфей, мениджър за страната на Huawei, хвърли бомбата, че дори забраната на САЩ американски компании да работят с Huawei да отпадне, бъдещите им смартфони няма да се върнат към услугите на Google, а ще продължат да използват споменатите по-горе HMS. 

Причината за това е, че няма гаранция, че подобни санкции няма да бъдат наложени и в бъдеще и Huawei със сигурност би искала да не бъде зависима от политиката на САЩ.

Малко след публикуване на интервюто обаче се появи противоложната позиция, официално от компанията. В нея се посочва, че "първият избор" на Huawei е отворената Android екосистема, включително Google Mobile Services. Китайският производител отбелязва, че тъкмо с тяхна помощ е успял да се превърне в номер две по продажби в света.

Информацията беше потвърдена за nixanbal.com и от българския офис на Huawei.

Така че на този етап Huawei по-скоро не зачерква Google Mobile Services от бъдещето на устройствата си и изглежда сякаш евентуално споразумение между САЩ и Китай би върнало пакета с най-популярните услуги и приложения в смартфоните на компанията. Нещата обаче са много динамични и можем да очакваме всякакви изненади. Защото в момента Huawei хвърля неимоверни усилия и колосални бюджети за разработчици, за да изгради своя екосистема от услуги и приложения върху свободната за ползване версия на Android. И ако тези усилия се окажат достатъчно успешни, то компанията едва ли би се замислила сериозно за връщане към Google, дори това да е опция.

Да не забравяме и собствената платформа на китайците - HarmonyOS, която на този етап изглежда твърде сурова и неподготвена да изземе ролята на Android при смартфоните, но в близко бъдеще пакетът Huawei Mobile Services може да си намери ново място върху нея.

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer