Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниHuawei представи официално новия си чипсет Kirin 970 с фокус върху изкуствения интелект

Huawei представи официално новия си чипсет Kirin 970 с фокус върху изкуствения интелект

1433
Написана от  nixanbal 02 септември 2017
Huawei представи официално новия си чипсет Kirin 970 с фокус върху изкуствения интелект

На изложението IFA 2017 в Берлин днес Ричард Ю, Изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group, представи официално новия чипсет на компанията Kirin 970. Фокусът при него е изкуственият интелект, а първият смартфон с него ще бъде Huawei Mate 10, очакван на 16 октомври.

Kirin 970 се базира на 8-ядрен процесор и 12-ядрен графичен чип. Създаденият по 10-нанометров процес чипсет събира 5.5 милиарда транзистори на площ от 1 кв.см. 

Интересното е, че при Kirin 970 има интегрирано и специално звено за невронна обработка (Neural Processing Unit или NPU) и според Huawei новата хетерогенна изчислителна архитектура осигурява "25 пъти по-висока производителност и 50 пъти по-голяма ефективност".

При проведен тест с разпознаване на изображения Kirin 970 е обработил 2000 изображения в минута, което е повече от резултатите на всички конкуренти.

Kirin 970

Също по отношение на изкуствения интелект - Huawei позиционира Kirin 970 като "отворена платформа за мобилен AI" и ще предостави достъп до чипсета на разработчици и партньори, които могат да измислят допълнителни ползи от обработващите му способности.

Освен това новият LTE модем в чипсета е Cat. 18 и поддържа скорости на сваляне до 1.2 Gbps. Припомням ви, че алтернативите на Qualcomm и Samsung достигат 1 Gbps. 

Роумингът в ЕС отпада, но с колко МВ трафик ще разполагаме в чужбина?

Честит 15 юни! Денят, в който таксуването при роуминг в границите на Европейския съюз най-после получи дълго чакания рестарт. От…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer