НачалоНовиниIDC: Слаб 0.8% ръст в доставките на смартфони спира тенденцията от 7 поредни тримесечия на спад

IDC: Слаб 0.8% ръст в доставките на смартфони спира тенденцията от 7 поредни тримесечия на спад

996
Написана от  nixanbal 11 ноември 2019
IDC: Слаб 0.8% ръст в доставките на смартфони спира тенденцията от 7 поредни тримесечия на спад

0.8% повече са били доставените смартфони за периода юли-септември, сочат най-новите данни на IDC. Докладът припомня, че през последните 7 тримесечия тенденцията е била на постоянен спад. На какво обаче се дължи ръстът?

статистика

Няма размествания в челната петица на най-големите доставчици на смартфони в света, но в нея се открояват и печеливши, и губещи. 

IDC за доставките на смартфони през лятото на 2019 г.

Huawei е основният двигател за растежа на пазара, независимо че през този период компанията беше изолирана от някои пазари, а позициите ѝ на други - разклатени. Оказва се, че заради силния вот на доверие и добрите оферти към дистрибуторите в родния им Китай Huawei са успели да постигнат цели 28.2% ръст спрямо същия период на миналата година, доставяйки 66.6 милиона устройства и заемайки второ място с 18.6% пазарен дял. 

Лидер на пазара остава Samsung, която увеличава доставките на смартфони с 8.3% до 78.2 млн. броя и дял от 21.8%. Според IDC това се дължи на успешното налагане на серията Galaxy Note 10, както и на моделите Galaxy A, които на много пазари са "запълници дупката", оставена от Huawei. 

При Apple, номер 3 в класацията, имаме равни доставки (-0.6%) от 46.6 млн., което според анализаторите е по-добре от повечето очаквания. Докладът отчита като успешно представянето на новата серия iPhone 11 и миналогодишния iPhone Xr за постигане на сериозен пазарен дял в ключови пазари като САЩ и Западна Европа. 

Петицата се допълва от още две китайски компании - Xiaomi (-3.3%, 9.1% дял) и Oppo (4.1%, 8.7% дял). За Xiaomi IDC посочва, че са изгубили почва в Китай заради Huawei, но са спечелили нови територии в Индия. Oppo също са увеличили присъствието си извън родината с близо половината от доставките им реализирани отвъд границите на Китай. 

Huawei Mate X е първият 5G смартфон със сгъваем OLED дисплей

Както обеща преди няколко дни Huawei отбеляза присъствието си на Световния мобилен конгрес с голяма премиера. Всъщност няколко, но най-вълнуващото…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer