Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниИнтересът към носимите технологии се забавя, но набират популярност по-скъпите смартчасовници

Интересът към носимите технологии се забавя, но набират популярност по-скъпите смартчасовници

4221
Написана от  nixanbal 06 юни 2018
Интересът към носимите технологии се забавя, но набират популярност по-скъпите смартчасовници

Доставките на устройства от категорията на носимите технологии през първите три месеца на 2018 г. са се повишили с едва 1.2% на годишна база, което означава сериозно понижение на интереса към тях спрямо година по-рано. IDC посочват, че преди година ръстът в доставките на тези продукти е бил 18%, а забавянето сега се дължи на по-слабото търсене на базови смартгривни. Големите печеливши се оказват производителите на по-скъпи носими технологии, каквито са смартчасовниците, сочи докладът. 

Статистиката показва, че през първата четвърт на 2018 г. потребителският интерес е поел в посока по-функционални смарт устройства от категорията на носимите технологии. Една трета от доставките в този период са имали свързаност с мобилна мрежа, което най-често е екстра на умните часовници. 

Apple Watch е един от успешните проекти в категорията, като обемът на доставки за Q1 се е увеличил с 13.5% и компанията вече води с 16.1 на сто пазарен дял. 

На второ място остава Xiaomi с 14.8% и почти без промяна в дела, а трети са Fitbit със спад от 28.1% до 8.7% дял. Въпреки това понижение Fitbit би следвало да имат по-висока печалба за периода, тъй като сега пуснаха на пазара по-скъп продукт - смартчасовника си Versa. 

Топ 5 се допълва от Huawei с 5.2% и Garmin с 5% дял. 

IDC

Както става ясно от таблицата с дяловете, извън топ 5 остават още куп производители, които реализират по-малки обеми, но изглежда държат важни ниши. При тях фокус са фитнес и здравните приложения, а новосформираща се категория са носимите технологии тип слушалки, които осигуряват стимулиращи при спорт гласови съобщения, превод от един на друг език и други функции, пишат анализаторите от IDC.  

MWC 2019: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

Ето го и най-хубавото време в годината, или поне по моя календар. През февруари, когато тук, в България, е все…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer