НачалоНовиниИнтервю с Ричард Найт, Samsung: Tizen ни дава повече възможности при носимите технологии

Интервю с Ричард Найт, Samsung: Tizen ни дава повече възможности при носимите технологии

4800
Написана от  nixanbal 21 септември 2014
Интервю с Ричард Найт, Samsung: Tizen ни дава повече възможности при носимите технологии

На IFA 2014 в Берлин, минути след събитието Unpacked на Samsung, седнах за кратък разговор с Ричард Найт, старши глобален мениджър на компанията. Интервюто беше последното за деня и се проведе в малка стаичка в причудливата сграда на Темподром, където малко по-рано Samsung представи големия си и супернапомпан с възможности фаблет Galaxy Note 4.

С г-н Найт си поговорихме за дизайна на устройствата Galaxy, за носимите технологии, плановете на Samsung за платформата Tizen и има ли шанс да засенчи тя Android в бъдеще. Тези и останалите въпроси, моля, четете в интервюто нататък...

Току-що представихте новия Galaxy Note 4 и след като пуснах новината за него в блога излязоха няколко десетки коментари, повечето от които критикуващи Samsung за дизайна. Какво се е променило спрямо Note 3 и планирате ли още изменения във външния вид на устройствата си?

Винаги слушаме клиентите си и се опитваме да разработваме и да правим дизайна на нашите продукти спрямо техните нужди.

Вероятно сте запознати с Galaxy Alpha, който представихме наскоро. Alpha означава “начало” или “първия” и тъкмо този нов дизайн сме прокарали и при Galaxy Note 4. Така че се опитваме да предложим това премиум усещане от метала и при новия ни модел и бих казал, че има доста разлики с Note 3, но трябва да се докоснеш и да усетиш устройството в ръката си, за да ги отбележиш.

 

 

Samsung Galaxy Note 4 SM-N910 беше представен на събитието Unpacked, ден преди IFA 2014

 

Може би по-скоро коментарите са адресирани към задния панел на Note 4, който имитира кожа. Мислите ли, че това е нещо, което трябва да бъде запазено и в бъдещите ви смартфони?

Ние обсъждаме различни дизайни, но има много предимства в този, който сме избрали. Едно от тях е малкото тегло, освен това капакът се сваля и дава достъп до батерията и microSD слота.

Едно цяло тяло от метал би било по-тежко, но ние сме имали такива модели в миналого – например Wave. Винаги нещата трябва да се претеглят, но сме уверени в дизайна на устройствата си.  

 

Що се отнася до носимите технологии – изглежда не сте се спрели на една операционна система. Защо редувате Android и Tizen при тези устройства?

Преди всичко ние имаме страхотни отношения с Google и ще продължим да ги поддържаме и развиваме. Но когато говорим за пазара на носими технологии, Tizen ни дава повече възможности и не ни ограничава по никакъв начин.

Gear S е пример за това – с него направихме много повече, отколкото бихме могли с устройство под Android Wear.

Така че ще продължаваме да имаме носими технологии и с двете операционни системи, както поддържаме няколко платформи и при мобилните телефони.

 

Успяхте ли да разширите списъка с поддържани смартфони от часовниците си с Tizen?

Новият Gear S е съвместим с около 20 смартфона Samsung Galaxy, а моделът ни с Android Wear (Gear Live бел.ред.) очевидно поддържа всякакви устройства с Android.

Засега носимите устройства с Tizen OS са заключени само към Samsung, но не казвам, че никога няма да разширим кръга.

 

Samsung Gear S е умен часовник с Tizen OS

 

Какви са плановете ви за Tizen всъщност? Да очакваме ли платформата да заема по-сериозна роля в бъдещето на Samsung и задават ли се нови телефони?

Мисля, че всички познават Z телефона на Samsung. Наложи се да го забавим малко, докато събираме по-богато съдържание за него, за да сме сигурни, че имаме страхотно устройство още с премиерата му.

Ще проверим как потребителите приемат този модел и след това ще поддържаме няколко платформи.

 

Значи няма план Tizen да измести Android в някакъв момент, както се говори?

Не, определено няма такъв план. Просто държим всичките си възможности отворени.

 

Как върви подготовката за новия Android L – имате ли вече график и списък с устройствата, които могат да очакват ъпдейта?

Работим по това. Не мога да споделя списък с конкретни модели, но със сигурност очакваме нашите водещи модели да са първите, които ще получат ъпгрейда. И, разбира се, ще се опитаме той да достигне до възможно повече устройства.

 

Microsoft наскоро обяви, че ще излезе от пазара на фийчърфони, които Nokia досега произвеждаше. Samsung има ли интерес към този сегмент?

Ние имаме фийчърфони в портфолиото си и ги продаваме по целия свят. Това е голям пазар за нас. Напоследък намалихме броя на различните модели от този сегмент, които пускаме в рамките на година, но продължаваме да предлагаме такива.

Искаме да позволим на повече хора да преминат към смартфони, но докато пазарът има нужда от фийчърфони, ще имаме и от тях.

 

Имате ли обратна връзка от потребителите относно полезността на новите сензори, които въведохте с Galaxy S5. Използват ли се пулсомерът и скенерът за пръстови отпечатъци и планирате ли някакви подобрения?

Да, вече имаме подобрения с Note 4 – полсомерът може да измерва SpO2 - наситеността на кислород в кръвта. Първите реакции са положителни и смятаме, че спортните възможности ще бъдат ключът към успеха ни при носимите технологии. Особено с Gear S, който комбинира пулсомера с картите и предлага ценни подобрения за спортуващите.

Скенерът за пръстови отпечатъци също е полезна функция, която вече въведохме при няколко устройства – Alpha, Note 4, S5. Отзивите от нея също са основно позитивни.

 

Ричард Найт, Старши глобален продуктов мениджър в Samsung

 

ОК, за финал нека се върнем към Galaxy Note 4. Кои са трите ключови предимства за този модел?

Първото основно преимущество за Note 4 е невероятният му дисплей. Quad HD резолюция и Super AMOLED изглеждат страхотно заедно. Второто предимство е качеството на изображенията от камерата – добавили сме оптична стабилизация, а също и нова 3.7 МР селфи камера.

И третият голям плюс е енергията и новата функция за бързо зареждане. Това е предимство, което можеш реално да почувстваш и е страхотна добавка към нашия Ultra Power Saving Mode

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer