НачалоНовиниiPhone 13 може да поддържа сателитна комуникация

iPhone 13 може да поддържа сателитна комуникация

1530
Написана от  nixanbal 30 август 2021
iPhone 13 може да поддържа сателитна комуникация

iPhone 13 може да позволява провеждането на разговори и изпращането на съобщения без нужда от покритие на операторската мрежа, твърди анализаторът Минг-Чи Куо, цитиран от MacRumors.com. Информация за подобни планове на Apple е била публикувана в Bloomberg още през 2019 г.

iPhone 13 ще разполага с хардуер, позволяващ му да се свързва със сателити от ниската околоземна орбита, което означава, че смартфонът ще бъде независим от 4G и 5G мрежите или всякакво покритие на оператора. Така новият модел на Apple ще играе ролята и на сателитен телефон.

Според информацията от Куо iPhone 13 ще бъде оборудван с модифицирана версия на модема Qualcomm X60, който ще поддържа сателитни комуникации.

Инициативата Starlink на SpaceX предлага тъкмо такава възможност за интернет свързаност чрез сателити в ниската околоземна орбита, но според анализатора Apple по-скоро ще си сътрудничи с Globstar.

Все още не е ясно дали Apple ще позволява подобен вид комуникация само през собствените си приложения за обаждания и съобщения. Говори се обаче, че iPhone 13 няма да е единственото устройство на компанията, което ще предлага тази възможност. Тя може да бъде достъпна в бъдеще на очилата за смесена реалност, електромобила и други IoT аксесоари на Apple, смята Куо. 

Премиерата на iPhone 13 се очаква през третата седмица на септември, така че след по-малко от месец ще знаем дали Куо и този път е точен в прогнозите си. 

5 НЕЩА за Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT 2 Pro е сериозна стъпка напред за компанията, която след няколко поколения на своите смартчасовници с този…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer