Умен град @ nixanbal

НачалоКак се ражда 4GКак протича изграждането на една 4G мрежа?

Как протича изграждането на една 4G мрежа?

5316
Написана от  nixanbal 22 юли 2016
Как протича изграждането на една 4G мрежа?

В първи епизод на поредицата ни с Мтел “Как се ражда 4G?” ви запознах с хората, от които тръгва проектът на 4G мрежата и причината тя да стартира точно в началото на 2016 г. Във второто видео ще научим как протича самото изграждане на 4G мрежата, какви са трудностите по пътя, каква роля играят честотите, с които операторите разполагат, и очаква ли се разширение на 4G обхвата към извънградските райони.

 

Любопитна част от видеото е темата за честотите в обхвата на 800 MHz, които се използват от държавата за военни цели, но са особено интересни за мобилните оператори.

Причината за интереса е, че при 800 MHz проникването на сигнала в сгради е много по-добро от това при 1800 MHz например и не само. От Мтел посочват, че придобиване на ресурс в този обхват би помогнал за покриване с по-малко на брой базови станции слабо населените и отдалечени райони; осигуряване на по-добро покритие в закрити пространства; сигуряване национално покритие на 4G мрежата; устойчивост при преминаване от клетка в клета – антените осигуряват по-големи зони на припокриване.

Затова е добра новината, че преди дни е било взето решение да бъдат освободени две ленти по 10 MHz в обхвата на 800 MHz. Те обаче няма да са достатъчни за нуждите на всички мобилни оператори и най-вероятно ще бъдат предложени на търг. 

Приятно гледане и очаквайте продължението!

Първите 5G тестове в България започват до края на лятото, но изграждането на пълнокръвна мрежа е под въпрос

Тази седмица беше доста интензивна откъм събития в технологичния ресор, като VIVACOM и Теленор използваха два поредни дни, за да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer