НачалоНовиниКаква е връзката между COVID-19, мобилните мрежи и 5G?

Каква е връзката между COVID-19, мобилните мрежи и 5G?

8206
Написана от  nixanbal 06 април 2020
Каква е връзката между COVID-19, мобилните мрежи и 5G?

През последните седмици световната епидемия от новия коронавирус промени изцяло живота ни и оказа негативен ефект върху всяка сфера, включително телекомуникациите и новите технологии. Секторът, който е символ на иновациите и човешкия напредък, днес поставя плановете си за развитие на заден план и се фокусира върху поддръжката на връзката между хората, така че животът все пак да може да продължи.

А комуникациите никога не са били по-важни, но и под по-голямо напрежение. От една страна сме всички, които сме се изолирали по домовете си, увеличавайки в пъти потреблението на гласови обаждания и интернет трафик. Да, повечето от нас сме в дигитална среда и през обичайното си ежедневие в офиса, но когато не си рамо до рамо с колегите си и когато не можеш да виждаш част от семейството си, неминуемо използваш мобилния си телефон и компютъра повече отпреди.

Имайки толкова свободни часове у дома си, започваш да ги запълваш със слушане на музика и гледане на филми и сериали в стрийминг услугите. Пазарът на последните и без друго в изминалата година стана особено интересен, появиха се нови играчи и всички започнаха да създават все по-качествено оригинално съдържание, за да се преборят за зрителското внимание. Но едва ли Netflix, HBO, Disney и Apple изобщо са подозирали какво ще се случи в началото на 2020 г. Едва ли някой от висшия мениджмънт на която и да е от тези компании е очаквал, че заради прекомерния брой стриймвани часове филми и сериали ще им се наложи да понижат качеството на излъчваното съдържание, за да не "прегорят" мрежите, осигуряващи достъп до него. До тази мярка се стигна през март, когато Европейската комисия препоръча подобни действия на Netflix. Последваха ги YouTube и Amazon.

От другата страна е още по-важната роля на доставчиците на телеком услуги, които трябва да осигурят стабилността на мрежите си, за да не прекъсват връзките между институциите, които не само трябва да координират помежду си случващото се с разпространението на COVID-19, но и да информират гражданите.

"Мобилната индустрия никога не е била по-важна за гражданите на света и световната икономика, колкото е днес", сподели в официално изявление генералният директор на GSM Асоциацията Матс Гранрид.

Гранрид отбеляза в кои посоки е съсредоточена работата на операторите от цял свят през последните седмици, като подчерта ролята им в борбата с вируса. Според него анализът на големи масиви данни и изкуственият интелект са ключови за следенето и ограничаването на коронавируса. Подобни проекти има на няколко места по света, в които операторите работят съвместно с правителствата.

Антена

Оператори и правителства трябва да действат заедно и в посока ограничаване разпространението на фалшиви новини, смята Гранрид, което е проблем с огромни мащаби в кризисна ситуация като настоящата. И докато технологиите дават възможност за директна връзка между властите и гражданите - с цел достъп до навременна и надеждна информация, "новините" без източник и с изфабрикувани аргументи продължават да ни заливат. Крещящ пример е твърдението размножаването от различни Facebook групи, че COVID-19 се разпространява заради 5G мрежите. Дори не мога да си представя как човек със завършено средно образование може да разиграе подобен сценарий в главата си, но няколко мои приятели в социалната мрежа споделиха производни статии от възможно най-измислените източници, много от които създадени преди дни блогове.

В една от българските Facebook групи, обявили се против 5G, попаднах и на информация как да се защитаваме от 5G, което включваше изработка на чаршафи от алуминиево фолио и поставяне на фина медна решетка на прозорците. Според тези хора, в град Ухан в Китай, откъдето тръгна вирусът, са спрели 5G мрежата си и болните са започнали да се възстановяват. Източник за това твърдение, разбира се, няма.

Всъщност Huawei, водещият китайски доставчик на мрежово оборудване, си е партнирал с трите мобилни оператора в провинцията Хубей, където се намира град Ухан, за да изгради 5G инфраструктура в новопостроената болница, в която се лекуват засегнатите от коронавируса. Въпросната мрежа има за цел да осигури високоскоростна връзка между болницата и експерти от цял Китай, а и която и да е друга точка по света, така че да позволи дистанционна диагностика и консултации, без да е необходимо специалистите да са на място. Това е възможно благодарение на много по-големия капацитет и ниското времезакъснение на 5G мрежите.

Така че 5G мрежите са помогнали в овладяването на коронавируса, а не обратното. Поне това сочат фактите.

5G антена

Но 5G мрежите тепърва започват да навлизат по света. Да, в много градове в различни страни вече работят такива, но на този етап с по-скоро скромно покритие и далеч от пълния си потенциал да променят из основи различни индустрии, както обещават. 2020-а щеше да бъде ключова за въздоха на 5G, но предвид всичко казано дотук, предвид епидемията от COVID-19, технологията със сигурност ще се забави на много места.

Испания е пресен пример. Там правителсвтото обяви преди дни, че ще отложи планирания търг за разпределяне на честоти в обхвата на 700 MHz, които са подходящи за изграждането на 5G мрежи. Според аргументацията на Министерството на икономиката и дигиталната трансформация в страната решението е взето, за да облекчи операторите и да им позволи да се фокусират върху "поддържане свързаността на компаниите и хората в този момент на извънредна ситуация за здравето".

По-рано през март подобни мерки обявиха още във Франция, Австрия и Португалия. При всички тях нови дати за търговете ще бъдат споделени след овладяване на пандемията, което на този етап не дава никакви ясни срокове.

В потока от фалшиви новини и определени групи във Facebook обаче по-горната информация ще бъде поднесена по по-различен начин, внушавайки, че 5G се отлага, защото хората ги е страх да не се заразят с вирус.

5G антена

Каква е ситуацията в България?

У нас въвеждането на 5G върви с по-бавни темпове, въпреки че през втората половина на 2019 г. и трите водещи телекома започнаха затворени тестове на технологията и заговориха в медиите за плановете си. И проблемите си. Защото у нас, преди да стартират първите комерсиални 5G услуги, операторите определиха три ключови проблема, които трябва да бъдат разрешени. Това включва да бъде освободен необходимият честотен ресурс, цените му да бъдат актуализирани към 2020 г. и съвременните технологични особености и да бъдат облекчени регулациите за изграждане на нови и обновяване на настоящи базови станции. Последният процес в момента в България отнема месеци, а това прави невъзможно изграждането на 5G мрежа, при която са необходими много повече антени. Държавата даде сигнали, че ще направи стъпки към разрешаване на тези казуси и, ако всичко вървеше по план, у нас трябваше да говорим за 5G до края на 2020-а или в началото на 2021 г. Дали и с колко епидемията и забавянето на ежедневието ни ще се отрази на това обаче - предстои да разберем.

антена

Във Великобритания, където реално има работеща 5G инфраструктура, през февруари регулаторът Ofcom направи изследване на 16 5G базови станции в 10 различни града и установи, че те не представляват риск за човешкото здраве. Според доклада нивата на радиация са "малка частица" от допустимите безопасни граници. Най-високият резултат е показал 0.039% от препоръчителните лимити. Въпреки това анти-5G организирани групи действат и на Острова и само преди дни там бяха запалени антените на няколко базови станции.

Защото, да, при мрежите има подобни ограничения и за да са безопасни електромагнитните полета, има прагове, които се дефинират от Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP). Това е независима асоциация, действаща в Германия, която е официален партньор на Световната здравна организация (СЗО) и на Международна организация на труда (МОТ). ICNIRP се консултира и с Европейската комисия.

Лимитите на електромагнитните полета се базират на SAR (Specific Absorbation rate), който измерва каква радиочестотна енергия се абсорбира от човешкото тяло, когато то е изложено на нея. Това гарантира, че температурата на тялото в близост до различна мобилна техника се нагрява с по-малко от 0.02°C.

Колкото до въпроса с лимитите на електромагнитните полета в България - тук имаме една от най-стриктните норми за радиоизлъчване в Европа, които са с до 100 пъти по-ниски от тези на Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания.

5G

Така че под чертата мобилните мрежи могат и в момента помагат както в това ние да прекараме по-леко изолацията у дома, доколкото това изобщо е възможно, така и в следенето и противодействието на COVID-19, особено в по-развитите държави, където властите са реагирали с адекватни решения. Войните, в които оръжие са фалшивите новини и дезинформацията, отдавна се вихрят в онлайн пространството, но смятам, че малко по-критичен поглед и поне настояване за достоверен източник на информацията биха ни спасили от това да се превърнем в поредната им жертва.

Парадоксалното е, че тъкмо 3, 4, а скоро и 5G мрежите са тези, които неволно съдействат за разпространението на изфабрикуваните факти и анти-5G теории. От друга страна хората, които не искат да са част от това бъдеще, продължават да използват същите тези технологии в ежедневието си, вероятно забравили какво са споделили няколко часа по-рано във Facebook.

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer