Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниКитай ускорява пускането на 5G

Китай ускорява пускането на 5G

939
Написана от  nixanbal 06 юни 2019
Китай ускорява пускането на 5G

Операторите в Китай получиха лицензи за тестове на 5G още през 2018 г., а планът беше първите търговски мрежи от новото поколение там да стартират през 2020 г. Оказва се, че 5G в Китай може да има и по-рано, защото на телекомите вече е раздаден лиценз за изграждане на 5G мрежи. 

Процесът е бил ускорен от китайското правителство, което вече е раздало лиценз за изграждане на 5G мрежа на трите държавни оператора China Mobile, China Unicom и China Telecom, както и на China Broadcasting Network Corporation, съобщава Reuters. 

Според източника този ход ще доведе до сериозни инвестиции в телеком сектора, от които ще се възползват топ производителите на оборудване, какъвто е Huawei. Очаква се тъкмо Huawei да има водеща роля в изграждането на новите мрежи в родината си, като от компанията са коментирали, че са готови да подкрепят прехода към 5G в Китай. Процесът все пак е отворен и за чуждестранни компании, което означава, че на теория Ericsson и Nokia също могат да се включат с оферти към китайските телекоми. 

Новината е добре дошла за Huawei, които обаче до момента не дават никакви признаци войната между Китай и САЩ и произтеклите от нея санкции да оказват влияние върху бизнеса им. Нещо повече - въпреки изключването им от щатския, а покрай това и от други пазари, Huawei обявиха, че са подписали 46 споразумения за изграждане на търговски 5G мрежи в 30 държави, което включва доставка на над 100 000 5G базови станции. 

За сравнение тази седмица конкурентната Nokia съобщи за 42 сключени 5G сделки.

Според някои анализи пускането на 5G в Китай може да срещне някои затруднения, ако забраната за търговия между американски и китайски компании на Тръмп не отпадне. 

От Reuters припомнят, че във Великобритания, САЩ и Южна Корея вече има активни 5G услуги, макар и в ограничени райони. В Китай най-големият доставчик China Mobile очаква да пусне такива в над 40 града преди края на септември.

ВИДЕО: Проект за умен паркинг стартира в Бургас

Когато по-рано тази година стартирахме съвместния проект УМЕН ГРАД с VIVACOM, изобщо не предполагах колко неща се случват в България…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer