НачалоНовиниЛитва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските си смартфони

Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските си смартфони

1681
Написана от  nixanbal 23 септември 2021
Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските си смартфони

Изхвърлете китайските си смартфони - това призова Националният център за киберсигурност на Литва, след като беше разкрита практика за цензуриране на определени думи и фрази в модел на популярен китайски бранд, пише Reuters. Този ход всъщност е продължение на обтегнатите вече отношения между прибалтийската държава и Китай. 

Заместник-министърът по националната отбрана в Литва е цитирал доклад на Националния център за киберсигурност в страната, според който смартфонът Mi 10T 5G на Xiaomi използва похвати за цензура на потребителите си. Посочва се, че устройството може да открива и заличава в браузъра си фрази като "Свобода за Тибет", "Да живее независимостта на Тайван" и "демократично движение". Този списък със забранени изрази периодично се обновява.

Интересното е, че тази цензурираща практика не се прилага на продаваните в Европа смартфони на компанията, но според доклада има възможност тя да бъде дистанционно активирана, без потребителят да разбере. 

От Xiaomi са коментирали за Reuters, че никога не биха ограничили или блокирали потребителите на техните смартфони. Китайската компания е заявила, че уважава и защитава правата на всички потребители и работи в съответствие с GDPR (General Data Protection Regulation) на Европейския съюз. 

От министерството на отбраната на Литва засягат смартфони и на други китайски компании. В доклада се споменават Huawei P40 5G и OnePlus 8T 5G. В последния не били открити пропуски по сигурността, но при модела P40 5G се казва, че AppGallery автоматично пренасочва потребителските търсения към магазини за приложения на трети страни, които представляват заплаха.  

Така от министерството са заявили, че препоръката им към гражданите на Литва е да не купуват нови смартфони на китайски компании и да се отърват час по-скоро от вече притежаваните такива устройства. 

В материала на Reuters се посочва, че отношенията между Литва и Китай вече са изострени. Прибалтийската страна е позволила на Тайван да има собствено посолство под името "Тайван", което е необичайно, защото обикновено се използва "Китайски Тайпей", за да бъде избегнат гневът на Пекин.

Редакция към 20:00 часа, 23.09.21: 

От Huawei България споделиха официално становище по темата, което можете да прочетете в оригинален вид по-долу:

"Huawei винаги е спазвал принципите за почтеност, както и законите и разпоредбите на страните и регионите, в които оперира, и счита киберсигурността и защитата на личния живот и данните за основен приоритет. Компанията има силни традиции в областта на киберсигурността в повече от 170 държави и региони и обслужва над 3 милиарда потребители. Данните никога не се обработват извън Huawei устройството. Huawei се води от принципите на прозрачност относно събираните от клиентите необходими данни, които са сведени до минимум и се използват единствено за подобряване на персонализирането и потребителското изживяване. Що се касае до използването на данни на Huawei телефони, AppGallery събира и обработва само данните, които са необходими, за да позволи на своите потребители да търсят, инсталират и управляват приложения на трети страни, по същия начин, както другите магазини за приложения. Petal Search и AppGallery са сертифицирани от European Privacy Seal за съответствие с GDPR. Huawei ясно заявява, че тези приложения са от обществено достъпни източници, така че потребителите имат възможност да изтеглят приложението. Huawei извършва проверка за сигурност, за да се увери, че потребителят изтегля само приложения, които са безопасни и работещи на HMS устройства. Ние зачитаме законите на всяка страна и регион, в които оперираме, и се грижим за нашите клиенти, нашите партньори и всички хора, които използват и са засегнати от използването на нашите технологии. Работата с данни също се проверява внимателно."

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer