НачалоНовиниЛондон започва да събира данни за пътниците в метрото през Wi-Fi с цел подобряване на транспорта

Лондон започва да събира данни за пътниците в метрото през Wi-Fi с цел подобряване на транспорта

4118
Написана от  nixanbal 25 юни 2019
Лондон започва да събира данни за пътниците в метрото през Wi-Fi с цел подобряване на транспорта

От 8 юли 2019 г. Wi-Fi мрежа ще събира данни за пътниците в подземния транспорт на Лондон. Целта е по този начин Transport for London, операторът на системата за обществения транспорт в града, да получи информация за начина, по който хората се придвижват в метрото и тя да бъде използвана за подобряване и добавяне на нови удобства към услугата.

Проектът предвижда да бъдат използвани изградените Wi-Fi зони на повече от 260 спирки на метрото, като те ще следят пътниците, сканирайки MAC (Media Access Control) адреса на техния смартфон. Данните ще бъдат деперсонализирани и от пътниците няма да се извлича например информация за историята на браузъра им, а само за движението им в подземната транспортна мрежа и поведението им при различни нетипични обстоятелства.

На спирките ще има стикери, които ще указват, че телефоните на потребителите се следят. Ако някой реши, че не иска да предоставя данни за себе си, ще може да спре процеса като просто изключи Wi-Fi на мобилния си.

Лондон

Каква по-конкретно е целта на проекта?

Най-общо Transport for London обещава да даде на клиентите си по-добра информация за техните пътувания. На първо време това ще включва известия за закъснения на влаковете или за струпвания на хора при машините за билети или на самите спирки. Целта е потребителите да имат навременна информация, за да планират и променят придвижването си с метрото. Служителите на метрото, които имат задача да упътват гражданите, също ще се възползват от ценните данни в почти реално време.

В бъдеще данните, събрани от TfL, ще могат да се използват и от разработчици на различни приложения и услуги. Google, да речем, ще може да получи безплатен достъп до тях и да ги използва в Google Maps, за да подобри навигацията с градския транспорт. Последната услуга между другото отскоро е достъпна и за София, макар и все още да не работи перфектно.

Лондон

Интересното е, че стартиращият през следващия месец проект е бил тестван през 2016 г. Тогава TfL е провела 4-седмичен пилотен проект със събиране на данни за пътниците през Wi-Fi точки на 54 спирки в метрото. За този период са натрупани над 509 милиона деперсонализирани данни от 5.6 милиона мобилни устройства на хора, осъществили около 42 милиона пътувания в метрото. Анализът на всички тези данни е показал например, че пътуващите между King's Cross St Pancras и Waterloo са избирали 18 различни маршрута и цели 40 на сто от пътниците са предприемали различни варианти от двата най-популярни.

Е, три години по-късно пилотният проект от 2016-а се превръща в реално работещ инструмент, който ще подпомага градския транспорт на Лондон да бъде по-удобен и по-организиран за пътниците. Това е само един малък пример от сферата на умните градове, които разчитат именно на данни, за да правят различни аспекти от живота ни по-добри, независимо дали ще ни спестят средства, време или ще са свързани с опазване на здравето ни.

По същия пример се надявам и в България да виждаме подобни инициативи от общините, защото изкопаването на тунелите за метрото или доставката на нови автобуси сами по себе си не решават проблемите на града от 2019 г.

5 НЕЩА за Motorola Moto G9 Plus

През септември Motorola представи един от най-интересните си смартфони за 2020 г. - Moto G9 Plus. Той не е толкова…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer