НачалоНовиниMacBook е началото на нова серия впечатляващи мобилни компютри от Apple

MacBook е началото на нова серия впечатляващи мобилни компютри от Apple

7140
Написана от  nixanbal 09 март 2015
MacBook е началото на нова серия впечатляващи мобилни компютри от Apple

Тим Кук представи новия MacBook и показа, че лаптопите могат да станат още по-вълнуващи - като дизайн, като технологии и внимание към детайла. MacBook не е част от досегашните серии Pro и Air на Apple, а поставя началото на съвсем нова линия в портфолиото на компанията. Това е най-лекият и най-тънък лаптоп в каталога на отхапаната ябълка, а каква е причината за вълнението ми, моля, продължете с поста по-нататък...

Apple MacBook тежи малко над 2 паунда, което в нормалните страни е около 920 грама, а затворен в най-дебелата си част има профил от 13.1 мм (3.5 мм в най-тънката). Това прави машината с 24% по-тънка от досегашния 11-инчов MacBook Air, а също и най-лекия лаптоп на компанията. 

Apple-MacBook-nixanbal

Корпусът е отново метален, а интересното е, че ще се продава в три цвята, както iPhone и iPad - светлосиво, тъмносиво и златисто. 

Apple MacBook - nixanbal

Дисплеят е 12-инчов и е най-тънкият Retina дисплей на Apple с дебелина едва 0.88 мм. Резолюцията е 2304х1440 пиксела, което прави гъстота на точките от 226 ppi. Пикселите пък използват 30% по-малко батерия спрямо тези в Retina дисплея на MacBook Pro, но осигуряват същите нива на яркост. Съотношението на страните е 16:10, а ъгълът на видимост - 178 градуса. 

MacBook - nixanbal

Под иновативния дисплей стоят и също толкова иновативни клавиатура и тъчпад, които инженерите на Apple са изпипали до детайл. Клавиатурата е пълноразмерна и се простира от единия до другия край на корпуса, което изглежда странно, но предполагам, че се свиква. По-интересното е, че под бутоните се крие нов механизъм тип "пеперуда", който според Apple прави клавишите по-отзивчиви, независимо в кой край ги ударите. Освен това всяко копче има отделен диод за равномерна подсветка.

Apple MacBook - nixanbal

Що се отнася до тъчпада - наричат го Force Touch тъчпад, тъй като има вградени сензори, разпознаващи силата на натиск. Можете да регулирате нивото на необходимата сила на натиск за регистриране на команда, а най-интересната екстра тук е Force Click. Това всъщност е възможността да получавате допълнително съдържание при дълъг клик върху нещо - например задържайки върху определена дума, ще отворите страницата й в Wikipedia и т.н.

MacBook-ът има чисто нова дънна платка, която е най-малката в компютър на Apple досега - с 67% по-малка спрямо тази в 11-инчовия Air. Тя няма движещи се части и работи с 5-ватов Intel Core M процесор, благодарение на който е отпаднала и нуждата от охлаждане. Процесорът е двуядрен на 1.1 или 1.2 GHz (до 2.9 GHz с Turbo Boost), графиката е Intel HD Graphics 5300, оперативната памет 8 GB, а мястото за съхранение на файлове 256 или 512 GB SSD. 

MacBook nixanbal 01

По отношение на връзките налице са Wi-Fi 802.11ac и Bluetooth 4.0, но най-вълнуващото е въвеждането на USB-C порт. Това е единственият конектор върху страните на лаптопа и той заменя всичко останало - чрез малък преходник портът играе ролята на USB, HDMI, DisplayPort и VGA. Цената на аксесоара е $79, а ако искате просто да имате преходник към нормално USB - продава се за $19. Захранващият кабел също влиза тук. За съжаление слот за SD карта памет липсва. 

Apple-MacBook-nixanbal

Лаптопът все пак има аудиоизход, освен това разполага със стерео високоговорители и два микрофона, както и с 480p уебкамера.

Apple MacBook nixanbal 

И накрая батерията - също иновативен дизайн с наслояване, за да бъде запълнено цялото оставащо около дънната платка пространство. Apple обещава "един ден живот" или 9 часа браузване в мрежата с едно зареждане.

Apple-MacBook-nixanbal

Apple MacBook ще се продава от 10 април на цена от $1299 за модела с процесор на 1.1 GHz и 256 GB SSD или за $1599 за конфигурация с процесор на 1.2 GHz и 512 GB SSD.  

На живо от световната премиера на Samsung Galaxy S10e, S10 и S10+

Здравейте от Tobacco Dock тук в Лондон, където Samsung току-що представи новите си смартфони от серията Galaxy S10. Основните модели…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer