Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниMWC 2016: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

MWC 2016: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

6855
Написана от  nixanbal 19 февруари 2016
MWC 2016: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

Традицията повелява преди всяко голямо технологично събитие извън България да събера най-ценните принадлежности за оцеляване в хай-тек раницата си и да ви разкажа за основните в специален материал. Идеята е да ви запозная със случващото се не само на, но и около подобни шумни форуми. Да ви разкажа за извървените десетки километри на ден, за срещите, за снимките и въобще за работата ми.

Време е да стягам багажа за Mobile World Congress 2016 в Барселона, където nixanbal.com ще присъства и отразява за шеста поредна година. УАУ!

Обувките

converse

Удобните обувки са условие номер едно за журналистите на Конгреса. Връщам се към първото си посещение през 2011 г., когато имах усещането, че вселената ми го връща за пропуснатото пребиваване в казармата. Представях си, че е нещо подобно – десетки километри пеша на ден, тежък товар на гърба (раница с лаптоп, фотоапарат и още купища дреболии). А тогава MWC се провеждаше на друго място и за преминаване между халетата често се налагаше излизане навън под дъжда. Да, в разпролетилата се през февруари Барселона често се случва да ни стигне и дъжд, а преди 3 години по близките хълмове валеше и сняг.

Накратко – тези кецове Converse, спомен от пътуването ми до CES 2015 във Вегас, ще са първото, което събирам в багажа си. Да, за мен също остава загадка защо отидох до САЩ, за да си взема кецове с британското знаме.

Тефтер в удобен формат

Тефтер и химикал

Независимо че живеем в дигитализиран свят, има неща, които предпочитам в аналогов вариант. И това е тефтерчето с химикал, което нося винаги в раницата си.

Този път заминавам с един симпатичен малоформатен тефтер, който получих от Gionee (по спомен) на миналогодишния конгрес. Химикалът е на Huawei – внос от китайското ми пътешествие до централата им миналия ноември.

Фототехника

GoPro HERO4 Black

Фототехниката е най-важното нещо за отразяването на премиерите, тъй като чрез нея показвам на вас какво се случва на изложението. И този път с мен ще бъде Sony RX10, който, оказва се, ползвам вече повече от 2 години. Дали не е време за ъпгрейд?

Допълнително прибирам в багажа GoPro HERO4 Black, а за резервен вариант и Re Camera-та на HTC в любимия цвят корал.

Rode VideoMic

Към фототехниката ще добавя и наскоро купения си микрофон Rode VideoMic, който мога да използвам с hot shoe връзка и с RX10, и с GoPro-то, за което обаче съм се снабдил със специален кейс и преходник от miniUSB към 3.5 мм. Споделял ли съм ви колко много пари се прахосват за GoPro аксесоари?

Смартфонът и батерията

LG V10

Заминавам с LG V10 като основен телефон, най-вече заради страхотната му камера и видеозапис. И въпреки че в забързаното ежедневие в Барселона няма да успея да използвам ръчните му настройки, автоматичният режим вече се е доказал като отличен вариант.

Батерията за съжаление не държи повече от денонощие, но пък с мен ще бъде голямото момче на Coolpad. Външната им батерия Big Boy има капацитет 10400 mAh и въпреки че е малко по-тежичка от необходимото (метална е) – в последните месеци я използвам редовно и на няколко пъти ме е спасявала.

Coolpad Big Boy

Един от многото плюсове на изложбения център, където се разгръща MWC, са станциите с удобни заключващи се шкафчета, в които посетителите могат да оставят смартфона си, за да се зареди. Досега не съм се възползвал и се надявам да не стигам дотам, но е успокоително да има такъв вариант.   

Връзката със света

Voicer

Тази година имам възможност да пътувам до конгреса в Барселона и заради страхотната подкрепа на 4G оператора Макс, което ще стане ясно и от банера през следващите дни. В тази връзка, а и защото имам регистрация с личен номер от няколко месеца насам, реших да използвам услугата им Voicer като допълнителен вариант за комуникация.

Това е over the top решение за гласови разговори, което Макс предлага от края на септември. Може да бъде инсталирано самостоятелно върху съществуващ абонамент или да се използва със SIM на Макс, а за да работи му трябва връзка с интернет. Разговорите с други потребители на Voicer (някои колеги например) ще са безплатни, а към България – по 5 ст. на минута при отчитане на секунда.

И тук идва другото безценно предимство на MWC – цялата изложбена площ е покрита с отключена Wi-Fi мрежа. Това не се предлага на IFA в Берлин, а още по-малко на CES в САЩ, така че GSMA заслужава вечните ми благодарности.

 

Между другото Макс ще присъстват на самия конгрес тъкмо заради решението си Voicer, а за новините от пресконференцията им ще ви разкажа след няколко дни. 

Apple MacBook Pro 13" Retina Display 

За финал ще кажа, че за четвърта поредна година отивам с добрия стар MacBook Pro 13” с Retina дисплей, който наскоро получи смяна на батерията и се надявам, че ще се представи подобаващо. В багажа влизат още купища току-що напечатани визитки, външен твърд диск с капацитет 500 GB, както и достатъчно карти памет, за да няма изненади.

Всички новини от MWC 2016 следете в сайта през следващите дни! Приключението Барселона #6 започва още днес, 19 февруари! 

VIVACOM пуска 4.5G в пет големи града

От началото на април (или малко преди това) VIVACOM започва да предлага по-високи скорости за мобилен интернет в няколко големи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer