Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниНа места в 4G LTE мрежата на Мтел скоростите ще достигат 260 Mbps

На места в 4G LTE мрежата на Мтел скоростите ще достигат 260 Mbps

11747
Написана от  nixanbal 25 април 2016
На места в 4G LTE мрежата на Мтел скоростите ще достигат 260 Mbps

4G LTE мрежата на Мтел стартира официално от днес, но някои от вас вероятно още вчера са успели да се вържат към нея и във Facebook заваляха скрийншоти с тестове на скоростите. За това, какво реално ще получат потребителите като скорост за пренос на данни, никой оператор не може да се ангажира, тъй като факторите са много, но на среща с медиите главният изпълнителен директор на Мтел днес говори за до 260 Mbps.

Мтел стартира от днес своята 4G LTE мрежа със 75% покритие на населението (колкото Теленор), но заявява по-високи скорости - до 86 Mbps стартово и до 130 Mbps, когато получи допълнителния честотен ресурс от КРС. Последното се очаква да се случи до дни или седмици. 

Мтел 4G LTE

Интересно е, че Деян Кастелиц, главен тех. директор на телекома, спомена, че в 25% от покритието на новата им 4G LTE мрежа скоростите ще са до 260 Mbps, което ще бъде възможно чрез технологията 4x4 MIMO.

За да се възползват от тези скорости, клиентите ще трябва да разполагат с подходящо устройство, което да ги поддържа - такива от актуалните модели са например Samsung Galaxy S7 и S7 edge, с какъвто беше направена и демонстрация на място пред офиса на Мтел. Достигнатата скорост беше над 170 Mbps. Тя, разбира се, все още е далеч от това да бъде масова и достъпна за абонатите. 

Операторът обещава да продължи да разширява обхвата на 4G мрежата си и до края на 2016 г. тя ще покрива 80 на сто от населението на страната. Освен това Мтел предлага достъп до 4G и в метрото, както и по курортите. 

Mtel 4G LTE

Що се отнася до 4G в роуминг - от юни Мтел ще започне да предлага и тази услуга за пътуващите клиенти. 

Mtel 4G LTE

Всички абонати със съвместим телефон и SIM карта могат вече да тестват 4G мрежата на Мтел, като периодът ще продължи 3 месеца. Едва след това ще научим и какви са офертите на телекома и как ще предлага достъпа до новата мрежа на потребителите си. При Теленор 4G скоростите бяха въведени за всички нови абонати на по-скъпите тарифни планове, както и за всички тествали услугата отначало. 

Ако сте абонат на телекома, ще бъде интересно да направите тест и скрийншот с постигнатите скорости и да го споделите по-долу с информация къде се намирате.

OnePlus 5T предлага 6" AMOLED дисплей от Samsung, нова двойна камера и атрактивна цена

Ето го и него - обещаният ъпгрейд на смартфона OnePlus 5 вече официално е факт и може да бъде поръчан…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer