НачалоНовиниНасред кризата с COVID-19 Huawei застава начело при смартфоните

Насред кризата с COVID-19 Huawei застава начело при смартфоните

1110
Написана от  nixanbal 30 юли 2020
Насред кризата с COVID-19 Huawei застава начело при смартфоните

Световната пандемия от COVID-19 се отрази сериозно на световния пазар на смартфони, но насред целия хаос има и един печеливш. Huawei изглежда е продала най-много смартфони за пролетното тримесечие, с което изпреварва лидера Samsung и застава начело в световната класация. Това се случва за първи път в историята на китайската компания. 

С 55.8 милиона доставки на смартфони за периода април-юни Huawei е успяла да изпревари Samsung, които са отчели около 53.7 милиона броя, сочат току-що публикувани данни на Canalys.

Huawei

Така излиза, че въпреки кризата с коронавируса и рестрикциите на САЩ, китайската компания е успяла да запази сравнително висок интереса към устройствата си и бележи само 5% спад на годишна база. За сравнение при Samsung сривът е 30 на сто. 

На какво се дължи този успех?

По-детайлна разбивка на данните сочи, че доставките на смартфони Huawei извън родиния Китай са се свили с 27%. В Китай обаче спадът е само 8 на сто, което в крайна сметка се е оказало ключово за компанията, защото тъкмо в Китай тя е продала над 72% от устройствата си. А този успех в родината им се дължи от една страна на бързото възстановяване на страната, от която всъщност тръгна COVID-19, и от друга - на силната подкрепа на китайския народ към собствения му бранд, която се засили осезаемо след първите санкции на Тръмп през 2019 г.

Huawei

Според анализаторите от Canalys успехът е забележителен, но не би се случил без кризата с COVID-19, защото Huawei е успяла да се възползва максимално от бързото икономическо възстановяване на страната, която е и най-големият пазар на смартфони в света. За сравнение присъствието на Samsung там е минимално и те имат под 1% дял, пишат в доклада си Canalys. Според анализатора обаче ще бъде трудно този успех да бъде запазен в дългосрочен план.

Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Френската прокуратура разследва Apple във връзка с планираната амортизация на стари модели iPhone, съобщи във вторник Агенция Франс Прес. Ако…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer