Samsung #WithGalaxy

НачалоНовиниНе само българските оператори се оплакват от свръхвисоки цени на честотите за 5G

Не само българските оператори се оплакват от свръхвисоки цени на честотите за 5G

2017
Написана от  nixanbal 14 юни 2019
Не само българските оператори се оплакват от свръхвисоки цени на честотите за 5G

Наскоро ви разказах за няколко сериозни препятствия, които стоят пред операторите в България по пътя им към 5G. Ключова тема и в скорошната среща на главния изпълнителен директор на Теленор с медиите у нас бяха високите цени на честотния ресурс, необходим за изграждането на мрежите от ново поколение. Проблемът, оказва се, изобщо не е типичен само за България, защото операторите в Германия също са недоволни от предложените им цени.

Общата сума, генерирана от местния регулатор след проведен търг за разпределяне на честотен ресурс за изграждане на 5G мрежи, е цели 6.55 милиарда евро, което е повече от първоначалните очаквания за 3 до 5 млрд. евро приходи, пише Deutsche Welle. 

Reuters определя провелия се в продължение на 3 месеца търг като "епичен", при това не само заради колосалната сума, а заради преминатите 497 рунда на наддаване за предложения ресурс. 

Нагласите на операторите след търга обаче са по-скоро негативни и се посочва, че заради свръхвисоките цени за честотите бъдещите инвестиции в мрежите им са "задушени". В Германия, подобно на България, има оплаквания от телекомите, че честотният ресурс е по-скъп от навсякъде другаде. 

"Спектърът отново е много по-скъп в Германия, отколкото навсякъде другаде", казва пред Reuters шефът на Deutsche Telekom Германия Дирк Вьоснер. Операторът, който е лидер на пазара, е предложил 2.17 млрд. евро за 130 MHz от предложените 420 MHz, разпределени в обхвата на 2 GHz и 3.6 GHz. За сравнение Deutsche Telekom Австрия наскоро си е осигурил честотен ресурс за изграждане на 5G мрежа при по-добри условия.

В търга са наддавали още Vodafone, Telefonica Германия и новият играч 1&1 Drillisch, като горното мнение се споделя и от тях. Главният изпълнителен директор на Vodafone Германия, Ханес Аметсрайтер, е определил резултата от търга като "катастрофален". 

Припомням ви, че за 5G мрежите се очаква да донесат ползи не само за потребителите на традиционни телеком услуги, осигурявайки по-бърза и надеждна връзка, но и да донесат революция в различни сфери, включително умните градове и свързаните фабрики. 

Официална премиера на Pixel 3a и Pixel 3a XL - най-достъпните смартфони на Google досега

На стартиралата днес конференция за разработчици Google I/O бяха представени официално смартфоните Pixel 3a и Pixel 3a XL. Двата модела…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer