Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниNintendo се изправя пред първата годишна загуба за последните 30 години

Nintendo се изправя пред първата годишна загуба за последните 30 години

1386
Написана от  nixanbal 27 октомври 2011
Nintendo се изправя пред първата годишна загуба за последните 30 години

Nintendo днес обяви, че очаква да приключи първата си финснова година на загуба от поне 30 години насам. Японската компания, най-голям производител на видео игри в света, прогнозира загуба от $264 милиона за 12-те месеца, приключващи през март 2012-а, а досегашните очакванията бяха за същата сума, но на плюс. Основните причини за мрачното бъдеще са поскъпващата йена след цунамито в Япония, както и намаляването цената на ключовия продукт за компанията тази година – Nintendo 3DS.

До скоро Nintendo изживяваше безоблачни години с високи продажби на портативните игрови конзоли DS и домашната Wii. През 2011 г. обаче дълго чаканият иновативен продукт на японците, преносимата Nintendo 3DS с триизмерен образ, не успя да се наложи като хит на пазара и първоначалата цена от $250 бе намалена с около 1/3. Компанията намали с 30% и очакванията си за продажбите на игри за три-де конзолата и прогнозите са за 50 милиона продадени заглавия до март 2012 г.

Nintendo 3DS

Това, заедно с поскъпващата йена, изглежда ще доведе до сериозни негативни резултати за Nintendo при приключването на финансовата година. Разбира се, завладяващите пазара смартфони и таблети също имат „вина“ за постепенното залязване на портативните конзоли и това е поредната категория устройства, от чийто дял късат лакомо. Днес е изключително лесно да си купиш приложение или игра за мобилния, а разработчици и студия с хитови заглавия стоят зад повечето платформи. Самите смартфони от своя страна са натъпкани с мощен хардуер - с двуядрени (скоро и повече) процесори и графични чипове, които се справят гладко с най-впечатляващата графика и ефекти.

Не само в интерес на конкуренцията, но и като фен се надявам следващата година Nintendo да успее да направи необходимото за завръщането си като силен играч на пазара. През втората половина на 2012-а японците ще представят наследника на хитовата си конзола Wii – Wii U, на която възлагат големи надежди. Дотогава аз продължавам да разцъквам черното издание на Wii и култовия Super Mario, който е най-емблематичният образ в света на гейминга, създаден именно от Nintendo.

wiiu

Най-после и Теленор намали неустойката при предсрочно прекратяване на договор

Теленор обяви, че клиентите му вече ще могат да прекратят предсрочно договор и да не заплащат всички оставащи такси по…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer