Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниNokia продава навигацията HERE на Audi, Daimler и BMW

Nokia продава навигацията HERE на Audi, Daimler и BMW

9751
Написана от  nixanbal 03 август 2015
Nokia продава навигацията HERE на Audi, Daimler и BMW

Nokia стартира седмицата с голямата новина, че се е споразумяла за продажбата на навигацията си HERE. Купувачите са консорциум от водещи автомобилопроизводители, включващ Audi, Daimler и BMW, а цената е 2.8 милиарда евро. 

Неофициална информация твърдеше, че Nokia очаква значително по-висока оферта от около $4 милиарда

Официална информация, че Nokia планира да продаде навигацията си HERE, се появи още през април. След това започнаха спекулациите за това кой ще успее да придобие ценните активи. 

След като минахме през имена като Uber, Apple и Facebook, през юни Bloomberg съобщи, че финландците са по-склонни да сключат споразумение с консорциума от немски автомобилопроизводители, както се оказа и днес. 

Nokia продава HERE

Сумата от 2.8 милиарда евро обаче е доста далеч от желанието на Nokia да дочака оферта от $4 милиарда, за което по-рано писа също Bloomberg.  

Сделката всъщност ще донесе на продавача около 2.5 млрд. евро (заради компенсации към купувача), а финализирането й се очаква през първото тримесечие на 2016 г.

Е, ако информацията за преговори между Apple и BMW се окаже вярна, Тим Кук всъщност може да не се е разминал съвсем с картите HERE.

Какво остава от Nokia?

Колкото до Nokia - за тях остава да се фокусират върху две бизнес направления - Nokia Networks и Nokia Technologies. Първото се занимава с решения за изграждане и поддръжка на операторски мрежи, като финландците наскоро придобиха конкурентната Alcatel-Lucent, за да заздравят позициите си в световен мащаб.

Nokia Technologies пък звучи малко по-интересно - освен че се занимава с отдаването на лицензи за купищата патентовани технологии, това подразделение е заето и със създаването на устройства - от смартфони (през 2016 г.) и таблети - до иновативни камери за създаване на съдържание за очила за виртуална реалност.

MWC 2018: Най-важните принадлежности за оцеляване на конгреса в Барселона

Здравейте с един от любимите ми материали в nixanbal.com, които традиционно излизат всяка година в навечерието на Mobile World Congress.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer