НачалоНовиниНовата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

Новата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

5351
Написана от  nixanbal 16 април 2018
Новата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

Умен дом, умен град, самоуправляващи се автомобили, интернет на нещата, 5G. Това са пет от ключовите теми, които доминираха конференциите на Световния мобилен конгрес в Барселона тази година. Пет теми, които са свързани помежду си и вече поставиха началото на един нов свят, към който неусетно пристъпваме в последните години.

Smart city или Умният град е името и на новата съвместна рубрика с VIVACOM в nixanbal.com, която отвоюва мястото си в главното меню тъкмо заради все по-сериозната значимост на темата в технологичния свят. Но няма да си говорим само за световните примери. Напротив. Идеята е да погледнем към проектите в българските градове. Защото, дори да ни е трудно да повярваме и да не сме чували много за такива решения у нас, те вече се случват и тук и започват да променят градската среда.

Но какво всъщност е умният град?

Най-простичката дефиниция, която съм приел и за съвсем точна и ясна, е, че умният град е градът, който "знае" какво се случва в него във всеки момент и е готов да се променя спрямо това.

Когато на кръстовището на България и Гоце Делчев например се съберат твърде много чакащи в посока центъра автомобили, светофарната уредба би могла да се съобрази с това и да пропусне усиления трафик. Когато контейнерите за отпадъци не са пълни и наполовина, боклукчийските камиони могат просто да пропуснат излишното разкарване до тях. Когато по улицата няма пешеходци, уличното осветление може да саморегулира силата си и да пести енергия. Когато около адреса, към който сме се запътили, няма свободни паркоместа, ще имаме информация за това предварително и ще получим насоки към най-близкото възможно.

Умен град @ nixanbal

Това са само няколко примера за ползите от поумняването на един град. На много места по света промяната вече се случва и жителите на градове като Стокхолм, Виена, Барселона, Сан Франциско, Сеул и много други живеят осезаемо по-различно и по-добре от преди.

Темата за умния град беше застъпена сериозно на MWC 2018 в Барселона, а за постоянно свързаните самоуправляващи се коли, също част от smart city, се говореше почти на всеки щанд и на Автосалона в Женева в началото на март. И няма как иначе, след като транспортът е един от важните проблеми за решаване на съвременните градове, така че умното му бъдеще логично е ключова част от умния град.

Основната посока тук е ползването на споделен транспорт - както автомобили, така и велосипеди, които просто наемаш за нужната дистанция и освобождаваш за следващ потребител. Колите, разбира се, са електромобили, а в близко бъдеще ще бъдат и самоуправляващи се, както демонстрираха например Renault със своята концепция за високотехнологична сай-фай изглеждаща маршрутка на бъдещето EZ-GO. Въпросната ще се движи по определен маршрут, а придвижващите се из града хора ще могат просто да се качват и слизат на всяка точка по него.

В Барселона пък срещнах хората от LimeBike, които са млада американска компания, но започват да превземат улиците на различни градове с евтината си услуга за ползване на велосипеди под наем. Плюсът на LimeBike в Сиатъл например е, че не изискват колелата да се оставят на конкретни "стоянки" и могат да бъдат освобождавани на всяко удобно за потребителя място. Отключването става чрез смартфон приложение, а цената за 30 минути е $1 или наполовина по-ниска за студенти.

Lime Bike @ MWC 2018

Smart city обаче не означава само интелигентна еволюирала версия на градския транспорт, осветлението и т.н. и оборудването на всичко това със сензори. Потокът данни от тях и обработката му е в основата на умния град.

Затова например данни за маршрутите, по които се ползват велосипедите под наем, биха могли да подобрят организацията на града. Управниците на населеното място ще знаят кои са улиците или районите, в които велотрафикът е най-усилен и биха могли да планират изграждането на велоалеи по тях. Или поставянето на повече колела за наемане в квартала, ако жителите му са изявени фенове на този тип транспорт.

Умен град @ nixanbal

Това е то! В този пост исках накратко да ви споделя за идеята, която започваме да развиваме в следващите седмици и месеци, и само да загатна за част от нещата, които предстоят. Ще се постарая да намирам най-интересните и най-полезните примери от превръщането на българските градове в умни, защото у нас реално вече се случват такива проекти и то не само в София.

iPhone 12 и iPhone 12 mini идват с нов дизайн, OLED екрани и 5G

На дългоочакваното си събитие днес Apple представи новите смартфони от серията iPhone 12. Премиерата започна с двата по-достъпни модела iPhone…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer