НачалоВидео ревюНовите QLED телевизори на Samsung - център на умния дом

Новите QLED телевизори на Samsung - център на умния дом

4710
Написана от  nixanbal

Знаете ли, че новите QLED телевизори на Samsung пристигат с едно изключително компактно дистанционно в комплекта, което има само няколко копчета, но позволява да управлявате всичко, случващо се на екрана у дома? И не само. Идеята на компанията е да последва тенденцията, че телевизорът вече е много повече от средство за гледане на телевизия и телевизионните канали са само частица от забавленията, които ни предлага.

Наскоро имах възможността да прекарам няколко часа с най-новите QLED модели на корейския производител и реших, че това са устройствата, с които трябва да започне съвместният ни проект за умния дом.

Започвам с темата за инчовете, които, оказва се, стават все повече и потребителите вече предпочитат значително по-големи екрани отпреди. Затова и флагман моделът Samsung Q9FN например се предлага във вариант с диагонал от 55, 65 или 75 инча и нищо по-надолу.

Истината е, че повечето от нас вероятно вече сме имали онова усещане, че колкото и голям телевизор да си вземем, скоро след това вече сме свикнали с него и си казваме - можеше да е малко по-голям.

Samsung QLED TV @ nixanbal.com

И това вече не е свързано задължително с просторни жилища, защото високата 4k резолюция отдавна е решила този проблем, а различните варианти за поставяне на телевизора дават опция за всеки случаи. В стаята, в която снимах телевизорите, единият беше до стената, а другият на дизайнерска стойка с потенциал да бъде поставен дори така, че да се вижда и задната му част. Това няма да е проблем, обясниха от Samsung, тъй като при новите модели се залага на т.нар. 360-градусов дизайн, който не изисква прикриване на гърба.

А на гърба между другото няма да видите безкраен ред портове и кабели, защото корейците продължават идеята си за един кабел. Т.е. от телевизорите на Samsung излиза само един оптичен кабел който се включва в т.нар. OneConnect. Черна кутия, от която вече можете да изведете най-различни устройства чрез допълнителни връзки. Така получавате по-изчистен дизайн, а кабелите не излизат от екрана като пипала на октопод. Вместо това можете просто да приберете OneConnect в тв шкафа и всичко да остане скрито там.

Samsung QLED TV @ nixanbal.com

Споменах за дистанционното, което има само няколко бутона, а позволява лесен контрол на всички приложения. Това е свързано и с изчистения потребителски интерфейс на платформата Tizen, на която се базират телевизорите на Samsung. Целта е всичко да е на няколко клика разстояние - източниците на сигнал, услугите като Netflix и HBO Go, Spotify и всички други приложения.

В бързото меню е и новият от тази година Ambient mode - режим, който превръща телевизионния екран в дигитална картина, когато той не се използва за гледане на друго съдържание. Можете да намалите яркостта му или да я пуснете на автоматичен режим, така че да се регулира сама спрямо осветеността в помещението през целия ден. Когато слънцето грее по-силно в стаята - екранът ще подсили яркостта и обратно. Според Samsung този режим изразходва около ⅕ електроенергия спрямо стандартно ползване. Идеята на Ambient Mode е не само да оползотвори телевизора, дори когато реално не го ползвате, а и да го направи още по-ненатрапчив за интериора. За целта показваното в този режим изображение може да имитира стената отзад, а всичко това е придружено от приятни звуци - например песни на птички.

Яркостта при топмодела между другото може да достигне 2000 нита, което звучи обещаващо, особено ако планирате да го поставите в по-силно осветено помещение.

Samsung QLED TV @ nixanbal.com

Тук се връщам на онова, с което започнах - свързаността между различните уреди у дома. Да, телевизорът е новият контролен хъб вкъщи. Вече не е електрониката, която обединява семейството във всекидневната, а център за получаване на информация и управление на всичко, което се случва с останалите уреди - от осветлението през пералнята до климатичната система.

Това е възможно чрез платформата SmartThings на Samsung, която обединява различни категории потребителска електроника и чиято цел е до 2020 г. да направи всички устройства на компанията готови за ерата на IoT (Интернет не нещата).

Samsung QLED TV @ nixanbal.com

Така телевизорът може да е свързан с всички уреди у дома и да ви дава известия какво се случва с тях. Малък надпис "прането е готово" например може да изскача в горния десен край на екрана, когато пералнята е приключила работа. И обратно - през телевизора можете да управлявате всичко останало.

Това беше само началото! Много скоро ще ви разкажа за следващата история от света на Internet of Things и екосистемата на Samsung, която е реален сценарий да превърнете дома си в умен още днес.

VIVACOM е в преговори с Apple за продажбата на iPhone

След като в средата на юли 2019 г. стана ясно, че БТК ЕАД, компанията зад българския телеком VIVACOM, е подала жалба…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer