НачалоВидео ревюНовите QLED телевизори на Samsung - център на умния дом

Новите QLED телевизори на Samsung - център на умния дом

2929
Написана от  nixanbal

Знаете ли, че новите QLED телевизори на Samsung пристигат с едно изключително компактно дистанционно в комплекта, което има само няколко копчета, но позволява да управлявате всичко, случващо се на екрана у дома? И не само. Идеята на компанията е да последва тенденцията, че телевизорът вече е много повече от средство за гледане на телевизия и телевизионните канали са само частица от забавленията, които ни предлага.

Наскоро имах възможността да прекарам няколко часа с най-новите QLED модели на корейския производител и реших, че това са устройствата, с които трябва да започне съвместният ни проект за умния дом.

Започвам с темата за инчовете, които, оказва се, стават все повече и потребителите вече предпочитат значително по-големи екрани отпреди. Затова и флагман моделът Samsung Q9FN например се предлага във вариант с диагонал от 55, 65 или 75 инча и нищо по-надолу.

Истината е, че повечето от нас вероятно вече сме имали онова усещане, че колкото и голям телевизор да си вземем, скоро след това вече сме свикнали с него и си казваме - можеше да е малко по-голям.

Samsung QLED TV @ nixanbal.com

И това вече не е свързано задължително с просторни жилища, защото високата 4k резолюция отдавна е решила този проблем, а различните варианти за поставяне на телевизора дават опция за всеки случаи. В стаята, в която снимах телевизорите, единият беше до стената, а другият на дизайнерска стойка с потенциал да бъде поставен дори така, че да се вижда и задната му част. Това няма да е проблем, обясниха от Samsung, тъй като при новите модели се залага на т.нар. 360-градусов дизайн, който не изисква прикриване на гърба.

А на гърба между другото няма да видите безкраен ред портове и кабели, защото корейците продължават идеята си за един кабел. Т.е. от телевизорите на Samsung излиза само един оптичен кабел който се включва в т.нар. OneConnect. Черна кутия, от която вече можете да изведете най-различни устройства чрез допълнителни връзки. Така получавате по-изчистен дизайн, а кабелите не излизат от екрана като пипала на октопод. Вместо това можете просто да приберете OneConnect в тв шкафа и всичко да остане скрито там.

Samsung QLED TV @ nixanbal.com

Споменах за дистанционното, което има само няколко бутона, а позволява лесен контрол на всички приложения. Това е свързано и с изчистения потребителски интерфейс на платформата Tizen, на която се базират телевизорите на Samsung. Целта е всичко да е на няколко клика разстояние - източниците на сигнал, услугите като Netflix и HBO Go, Spotify и всички други приложения.

В бързото меню е и новият от тази година Ambient mode - режим, който превръща телевизионния екран в дигитална картина, когато той не се използва за гледане на друго съдържание. Можете да намалите яркостта му или да я пуснете на автоматичен режим, така че да се регулира сама спрямо осветеността в помещението през целия ден. Когато слънцето грее по-силно в стаята - екранът ще подсили яркостта и обратно. Според Samsung този режим изразходва около ⅕ електроенергия спрямо стандартно ползване. Идеята на Ambient Mode е не само да оползотвори телевизора, дори когато реално не го ползвате, а и да го направи още по-ненатрапчив за интериора. За целта показваното в този режим изображение може да имитира стената отзад, а всичко това е придружено от приятни звуци - например песни на птички.

Яркостта при топмодела между другото може да достигне 2000 нита, което звучи обещаващо, особено ако планирате да го поставите в по-силно осветено помещение.

Samsung QLED TV @ nixanbal.com

Тук се връщам на онова, с което започнах - свързаността между различните уреди у дома. Да, телевизорът е новият контролен хъб вкъщи. Вече не е електрониката, която обединява семейството във всекидневната, а център за получаване на информация и управление на всичко, което се случва с останалите уреди - от осветлението през пералнята до климатичната система.

Това е възможно чрез платформата SmartThings на Samsung, която обединява различни категории потребителска електроника и чиято цел е до 2020 г. да направи всички устройства на компанията готови за ерата на IoT (Интернет не нещата).

Samsung QLED TV @ nixanbal.com

Така телевизорът може да е свързан с всички уреди у дома и да ви дава известия какво се случва с тях. Малък надпис "прането е готово" например може да изскача в горния десен край на екрана, когато пералнята е приключила работа. И обратно - през телевизора можете да управлявате всичко останало.

Това беше само началото! Много скоро ще ви разкажа за следващата история от света на Internet of Things и екосистемата на Samsung, която е реален сценарий да превърнете дома си в умен още днес.

Новата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

Умен дом, умен град, самоуправляващи се автомобили, интернет на нещата, 5G. Това са пет от ключовите теми, които доминираха конференциите…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer