НачалоНовиниНовият Android 9 Pie залага на изкуствен интелект и навигация без бутони

Новият Android 9 Pie залага на изкуствен интелект и навигация без бутони

4344
Написана от  nixanbal 06 август 2018
Новият Android 9 Pie залага на изкуствен интелект и навигация без бутони

Google представи днес официално финалната версия на новия Android, който излиза под номер 9 и се нарича Pie. С това издание на платформата потребителите ще получат нов начин на навигация без бутони и цял куп екстри, базирани на изкуствен интелект. 

Новият Android 9 Pie е по-бърз, по-умен и се адаптира по-добре към начина, по който потребителите използват смартфона си. 

Функцията Adaptive Battery например разбира кои приложения и услуги използвате по-често и не позволява на останалите да изцежат батерията без нужда. Adaptive Brightness пък следи как променяте яркостта на екрана при различа осветеност и с времето започва да го прави сама - нещо като още по-интелигентен автоматичен режим.

Android 9 Pie @ nixanbal

Новата екстра App Actions твърди, че ще започне да предугажда кое приложение по кое време ще поискате да стартирате и дори ще ви предлага сама избор. Когато излизате за работа например ще получавате бърз достъп до Google Maps, за да проверите трафика, а също и до аудиокнигата, която слушате; когато свържете слушалките към телефона си - ще получите шорткът към обаждане на любим човек или към Spotify; и т.н.

Android 9 Pie @ nixanbal

Slices пък ще предоставя парченца допълнителна информация от приложението, което търсите, а цял пакет инструменти ще се опита да ви накара да използвате телефона си по-рядко или поне по-осъзнато. Dashboard показва в кое приложение колко време сте прекарали, а App Timers позволява да задавате лимит за ползване на всяко от тях. Тези и още новости са част от пакета Digital Wellbeing, който сега излиза в бета за Pixel, а по-късно за всички останали. 

Android 9 Pie @ nixanbal

Друга важна новина около Android 9 Pie е специалното внимание, което Google обръща на новия метод на навигация в интерфейса - чрез жестове. Всъщност доста сходни с тези при iPhone X, а вече и при някои дроиди.

Android 9 Pie @ nixanbal

Android 9 Pie излиза днес за смартфоните Pixel. До края на есента ъпдейтът ще бъде пуснат и за устройствата от партньори, които участваха в бета програмата. Такива имат Sony, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo, OnePlus и Essential, а също и някои модели с Android One. 

ТОП 5 на 2019: Смартфоните на годината

Здравейте с първия материал от традиционната вече 7 години обзорна поредица на nixanbal.com! На следващите редове ще си говорим за…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer