Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниНовооснованата HMD ще произвежда смартфони и таблети Nokia с Android

Новооснованата HMD ще произвежда смартфони и таблети Nokia с Android

7472
Написана от  nixanbal 18 май 2016
Новооснованата HMD ще произвежда смартфони и таблети Nokia с Android

Името Nokia се завръща на пазара на смартфони. Финландците обявиха, че ще продадат на новооснованата HMD правата за ползване на бранда им за всякакви мобилни телефони и таблети през следващите 10 години. 

Nokia няма да участва в производството, но ще поставя свои изисквания за дизайна и някои характеристики на устройствата

HMD е била наскоро основана във Финландия и планът е тя да бъде единствен глобален производител на смартфони и таблети Nokia с Android, както и на базови мобилни телефони с името. За целта компанията ще придобие и правата за ползване на бранда за фичърфони от Microsoft. Сделката се очаква да приключи във втората половина на 2016 г. 

Самата Nokia няма да държи акции и да инвестира, но ще получава такси от продажбите на мобилни устройства под нейното име и използващи нейни патенти. Освен това финландците ще са част от борда на директорите на HMD и ще могат да поставят минимални изисквания към дизайна и други параметри на устройствата, които потребителите биха очаквали да получат от продукт с това име.  

HMD от своя страна планират 500 милиона долара инвестиция в новия бизнес през следващите три години. С тях се надяват да превърнат новите мобилни устройства Nokia популярни по цял свят. 

FIH Mobile Limited, дъщерно дружество на Foxconn, пък придобива правата за производството, продажбата и дистрибуцията на тези устройства. Под чертата трите компании, Nokia, HMD и FIH, ще сключат рамково споразумение, с което заедно ще развиват световния бизнес с мобилни телефони и таблети под името Nokia. 

Nokia N1

Още през 2014 г. Nokia представи първото си устройство с Android, таблета Nokia N1 (на снимката горе).

HMD ще се ръководи от Арто Нумела, който поема поста главен изпълнителен директор. Същият досега е заемал управленски позиции в Nokia, a до момента е бил глава на мобилните устройства на Microsoft за Азия, Средния Изток и Африка.

Microsoft от своя страна остава с бранда Lumia и платформата си Windows 10, но слухове твърдят, че скоро може да заложи на името Surface за смартфоните си. 

Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Френската прокуратура разследва Apple във връзка с планираната амортизация на стари модели iPhone, съобщи във вторник Агенция Франс Прес. Ако…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer