НачалоНовиниОбзорно за най-интересните смартфони на MWC 2019

Обзорно за най-интересните смартфони на MWC 2019

6981
Написана от  nixanbal 03 март 2019
Обзорно за най-интересните смартфони на MWC 2019

Здравейте вече от българска земя! След цяла седмица в Барселона, пълна с технологични анонси и срещи с най-новите мобилни устройства в света, време е да се върна към обичайния работен ритъм и потискайки желанието за бира, тапас и 20-градусови слънчеви дни, да събера мислите си от MWC 2019 и да ви предложа своя поглед към някои от най-интересните анонси в Каталуния.

Huawei Mate X

Започвам с Mate X на Huawei, не защото пресконференцията на тази компания беше първата за мен в Барселона, а защото всички говорят за това устройство и то без съмнение предизвика най-напрегнати дискусии онлайн.

Смятам, че преди всичко е важно да отбележим, че това не е просто новият скъп телефон за най-заможните потребители. Това е едно от първите по рода си устройства, при които дисплеят има свойството да се разгъва и да превръща смартфона в джоба ни в удобен таблет с голям диагонал. Mate X е демонстрация на технологичния прогрес на Huawei и разкрива посоката не само за тази компания, но и за цялата индустрия през следващите години.

Huawei Mate X @ nixanbal

На фона на съвременните и без друго вече скъпи телефони обявената цена от 2299 евро в случая няма значение. Самият факт, че гигантски билборди на Mate X бяха разпънати из цяла Барселона още в деня на премиерата му, месеци преди пазарния дебют, подсказва, че производителят не иска да подхранва продажбите на това устройство, а имиджа си на технологичен иноватор.

Huawei Mate X @ nixanbal

А кой в крайна сметка ще надделее в новите войни при смартфоните със сгъваеми дисплеи - ще разберем най-рано през втората половина на 2019 г., когато може би потребителите ще могат да се докоснат лично до не един, а няколко такива модела.

LG G8 ThinQ

LG се разписа на конгреса с голямо събитие, което беше вероятно най-скучно изнесената пресконференция, на която съм присъствал, но затова пък донесе цели две нови устройства от висок клас. Моделът V50 ThinQ е предназначен за 5G мрежата на оператора Sprint в САЩ, но G8 ThinQ ще се появи в Европа и най-вероятно и у нас. Затова и фокусът ми е върху втория.

LG G8 ThinQ @ nixanbal

LG G8 ThinQ предлага чудна конфигурация, обещаваща камера и приятен набор екстри, но акцентът без съмнение е новата 3D ToF система до предната камера, която позволява управление на някои екстри и приложения с жестове. Т.нар Air Motion контрол се активира с движение на ръката над екрана и дава възможност да стартирате например плейъра с леко помахване надясно, а контролът на звука става с имитиращ въртене на истински волюм бутон жест.

Изглежда яко. Изглежда като нещо, с което ще впечатлите приятелите си. Нещо, за което и ние, медиите, ще говорим и ще използваме да разнообразим ревютата си. Но дали реално потребителят ще получи добавена стойност от тази технология? По-скоро моят отговор е не. Ще се радвам да бъда разубеден, когато G8 дойде за тест, но някак усещам, че камерата и другите екстри на модела ще заслужават повече внимание в ревюто ми.

LG G8 ThinQ @ nixanbal

Все пак въпросната 3D ToF система не се ползва само за жестовия контрол. Тя има и може да има и други приложения, като една от демонстрираните новости е отключването чрез сканиране на вените по дланта.

LG обичат да експериментират с всякакви щури идеи при смартфоните си и G8 е още едно доказателство за това. Дали ще им се получи - ще разберем до няколко месеца.

Sony Xperia 1

Xperia 1 бележи началото на нова схема с имената за смартфоните Sony, а тя изглежда се налага заради новия формфактор на дисплея. Съотношението на страните на екрана при Xperia 1 е 21 към 9, или такова, каквото се използва във филмовата индустрия.

Японците обясняват, че новият им 21:9 екран (6.5", OLED, 4K, HDR) ще бъде ценен не само при гледане на филми в Netflix, а също за мултитаскинг с едновременно ползване на две приложения и при четене на статии или преглед на списъци с видеа в YouTube, когато вертикалата е по-важна от хоризонталата. Ъм, да речем.

Sony Xperia 1 @ nixanbal

От няколкото ми бързи срещи с Xperia 1 бих казал, че независимо от маркетираните плюсове, екранът с толкова издължени пропорции изглежда и се усеща добре в ръката. Харесва ми, че Xperia 1 е различен. Харесва ми и цялостният му дизайн. Още повече ми харесва, че е обърнато специално внимание на камерата, която вече е тройна и прави заявка да реши досегашните проблеми с шума, като обработва изображението още на ниво RAW. Звучи супер, остава да се убедим в това и след първите тестове на камерата.

Иначе японците добавят в новия си телефон и някои уж дребни, но всъщност екстри, в които очевидно е вложен много труд и вниманието на сериозни експерти. Xperia 1 идва с нов режим на дисплея, който прави филмите на изглеждат така, както са заснети. Със същите цветове, със същите приглушени или по-живи нюанси. Освен това в апарата има приложение, пак от Cinema Alta, което дава в ръцете на любителите цял куп настройки при видеозапис + готови режими за постигане на близък до кинаджийския ефект.

Sony Xperia 1 @ nixanbal

Ей това са част от уникалните разработки в Xperia 1, които обаче са с по-скоро тясна аудитория и са трудни за помпозно рекламиране. Знам ли... Ще бъде интересно да проследим как ще се реализира този флагман на пазара и дали "скритите" му козове все пак ще успеят да привлекат нови фенове.

Nokia 9 PureView

Ето това е една от любимите ми пресконференции. Харесва ми как HMD Global подбират локациите за важните си събития, търсейки духа на "старата Nokia". Харесва ми как Юхо Сарвикас представя новите устройства и въпреки че този път не беше в топ форма, показаният на MWC 2019 флагман Nokia е най-интересната разработка след възраждането на финландския смартфон бранд.

Nokia 9 PureView @ nixanbal

Nokia 9 PureView е първият смартфон с петорна основна камера и първият, при който всички сензори работят едновременно. Имаме обещание за ненадминат динамичен обхват при снимките и впечатляващи резултати както при ниска осветеност, така и при ярко слънце.

Nokia 9 PureView @ nixanbal

Наличните в Барселона бройки не бяха финални, така че не си откраднах никакви кадри, заснети с камерата на Nokia 9 PureView. Нямам търпение обаче да взема апарата в ръце за изчерпателен фототест, защото концепцията зад петорната камера с оптика ZEISS звучи обещаващо. Да се надяваме, че неслучайно тъкмо с този модел се завръща и брандът PureView.

Моделът не идва и без недостатъци. Оборудван е с вече миналогодишния чипсет Snapdragon 845, докато успоредно се появяват куп нови смартфони със следващия Snapdragon 855. От HMD Global акцентираха върху отличната оптимизация на камерата за работа тъкмо с този процесор, но дали все пак това няма да повлияе на продажбите? Тук идва слухът, че от Nokia 9 PureView няма да бъдат произведени бройки в кой знае колко голям тираж и че в края на лятото ще се появи подобрена негова версия тъкмо с новия чипсет на Qualcomm. 

MWC 2019

На MWC 2019 видяхме премиерите на още куп нови устройства, повечето от които предстои да видим и на нашия пазар. Анонси направиха Alcatel, Xiaomi, ZTE, Samsung и други, като за повечето от тях можете да прочетете или да гледате видео в youtube.com/nixanbal. Не включвам и Samsung, защото те разкриха топмоделите си Galaxy S10, а също и първия си смартфон със сгъваем дисплей Galaxy Fold няколко дни по-рано в Лондон. 

Може ли Samsung Galaxy Z Flip 3 да бъде мъжки телефон?

Няколко месеца след лансирането на новите смартфони със сгъваеми дисплеи на Samsung, Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer