НачалоНовиниОфициално: Apple заменя Intel със собствени процесори в компютрите Mac

Официално: Apple заменя Intel със собствени процесори в компютрите Mac

1273
Написана от  nixanbal 22 юни 2020
Официално: Apple заменя Intel със собствени процесори в компютрите Mac

Ето че на стартиралата днес WWDC 2020 Тим Кук обяви официално очакваната новина, че Apple започва преход от процесори на Intel към собствени такива за компютрите си Mac. Компанията очаква процесът да отнеме две години.

Исторически ден за Mac. Така шефът на Apple започна речта си, с която обяви фундаменталните промени в хардуера на своите компютри, започващ от тази седмица. 

Още тази седмица разработчиците ще могат да се включат в т.нар. Quick Start Program и да получат Developer Transition Kit, който включва машина във вида на Mac Mini, базирана на чипсет Apple A12Z Bionic, 16 GB RAM и 512 GB вградена памет. 

EbIy4QGU0AASVNA

Може би най-важната новина за потребителите е, че първият Mac със собствен процесор на Apple ще бъде на пазара преди края на тази година. Процесът по прехвърлянето на всички компютри към новия SoC се очаква да завърши до 2 години, сподели Тим Кук. 

Интересното е, че в близко бъдеще Apple все пак ще обяви още няколко нови компютъра с процесори на Intel. Настоящите потребители пък ще получават за дълъг период напред ъпдейти до следващите версии на операционната система macOS. 

От Apple обявиха, че предприемат прехода, за да могат да "правят по-добри продукти". Получихме розови обещания, като това, че бъдещите компютри Mac с процесори на Apple ще предлагат невиждана досега производителност, живот на батерията, графика, сигурност и възможности за машинно самообучение. 

Всички приложения на Apple вече имат своите нови нейтив версии за Apple Silicon, а също и много от популярния софтуер за Mac. Това включва Microsoft Office, Photoshop, Lightroom и други. 

EbIxCEkUMAEx i9

Компанията обещава, че в рамките на няколко дни разработчиците ще могат да прехвърлят своите приложения към тяхната нова платформа. Ще има опция чрез Rosetta 2 приложения за Intel-базирани машини да се зареждат на такива с Apple SoC, а приложенията за iPhone ще вървят без проблем, тъй като реално ще споделят обща платформа с компютрите. 

Имаме обещание за "семейство чипсети", така че интересното изглежда тепърва предстои. Каква ще бъде обаче първата машина с Apple Silicon - предстои да разберем. Според слуховете това ще бъде 13.3" MacBook Pro. 

На живо от Москва: Официална премиера на Nokia 5.1, Nokia 3.1 и Nokia 2.1

Здравейте от Москва, където току-що HMD Global представи няколко нови смартфона Nokia. Базираната във Финландия компания обяви новите издания на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer