Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниOLED телевизори, 4k проектор с ултра къс фокус и LED лампа с говорител, или какво показа Sony в сърцето на Европа

OLED телевизори, 4k проектор с ултра къс фокус и LED лампа с говорител, или какво показа Sony в сърцето на Европа

4831
Написана от  nixanbal 04 март 2018
OLED телевизори, 4k проектор с ултра къс фокус и LED лампа с говорител, или какво показа Sony в сърцето на Европа

В края на февруари, два дни преди Световния мобилен конгрес в Барселона, имах възможността да присъствам на ежегодната европейска конференция на Sony, на която компанията представя новите си продуктови линии пред партньори и журналисти. Технологиите от CES 2018 бяха разгънати в няколко изложбени зали на хотел в заснежена Виена, а на следващите редове ще ви покажа и разкажа за някои от по-интересните устройства, които ми направиха впечатление.

Редно е да започна с тежката артилерия - телевизорите. Японците запазват своя модел A1 като флагман и през тази година, но сега показаха AF8, позициониран една идея по-надолу. OLED телевизорът се отличава с малко по-традиционен дизайн, който обаче е толкова обран и минималистичен, че единственото, което се вижда е огромният екран с фини очертания и бегло загатване за алуминиева подложка в средата, играеща ролята на стойка.

Sony Press Day @ Vienna

AF8 все така използва впечатляващата аудио технология на Sony Acoustic Surface, която превръща целия екран в говорител. Обработката на изображението се извършва от фирмения процесор X1 Extreme, а освен HDR10 вече се поддържа и Dolby Vision. Важен акцент бяха подобренията в посока визуализация на обекти в движение, при които вече няма ефект на размазване. 

Sony Press Day @ Vienna

Любимият ми кът сред всички демо зони обаче беше импровизираната всекидневна, в която беше инсталиран 4k проекторът с ултра къс фокус LSPX-A1. Ще пропусна темата с цената му, която е близо наполовина колкото апартамента ми, но пък ще отбележа, че това е едно от най-футуристичните устройства, които съм виждал в последно време. Проекторът е вграден в подобна на холна масичка конструкция, която стои само на няколко сантиметра от стената, върху която може да изрисува картина с висока резолюция и диагонал до 120 инча.

Sony Press Day @ Vienna

Също в този кът, върху малка помощна масичка до дивана, беше оставена небрежно LED лампа с приглушена светлина. Оказа се, че това е Sony Glass Sound Speaker LSPX-S1 - настолна LED лампа и високоговорител в едно. Дизайнът е интересен, привлича вниманието и те кара да потърсиш отговор на спонтанния въпрос - какво е това нещо?! Продуктът всъщност не беше показан сега за първи път, но все още се очаква на масовия пазар. Засега го има само в шепа страни. Успях да свържа телефона си с говорителя чрез NFC и да пусна няколко парчета на Jeremy? от Spotify, които звучаха уау, а самото сияние на лампата цели да създаде романтична и спокойна атмосфера. Наистина любим продукт, както споменах и в Instagram.

Sony Press Day @ Vienna

Sony Press Day @ Vienna Sony Press Day @ Vienna

На събитието видяхме още цялото фото и видео снаряжение на Sony, за което имахме и презентация от вероятно най-забавния лектор, който съм виждал някога. Името му е Бен Пилинг и въпреки че вероятно никога няма да научи български, за да прочете тези два реда - поздравявам го! Неговата сесия започна на тъмно с музикален фон от космическата българска фолклорна песен "Претури се планината". Момиче в светещо трико излезе, за да изтанцува съчетание пред инсталираните в помещението камери, а идеята беше да видим колко светлочувствителни са сензорите във фотоапаратите Sony α.

Основното послание на Пилинг беше, че фототехниката им е толкова добра, защото Sony сама разработва всеки основен компонент за тях - обективите, процесорите, сензорите и софтуерните алгоритми.

Разгледах за пореден път и мини камерата Sony RX0, за която пак уточнихме, че не е екшън камера, въпреки че може да се използва и като такава. Доста любима играчка, която в близките дни се надявам да тествам лично. В частен разговор за съжаление не можах да изкопча информация за предстояща премиера на нов модел истинска екшън камера.

Sony Press Day @ Vienna

Sony Press Day @ Vienna Sony Press Day @ Vienna

В отделна зала бяха изложени и тествахме също всички нови говорители и слушалки с шумоизолация. Слушахме и гледахме моделите SRS-XB21, XB-31 и XB-41, които освен че звучат мощно с функцията Extra Bass, могат и да светят в различни цветове в ритъма на музиката. Освен това идват с новата екстра Party Booster, която позволява с различни потупвания по колонката тя да издава допълнителни звуци. Представям си група хипита край вечерен огън на самотен плаж, но предполагам, че има и други ситуации, в които тази функция ще влезе в действие.

Sony Press Day @ Vienna

Това бяха акцентите от прес деня на Sony, който посетих в края на февруари във Виена. Градът този път по изключение не ме посрещна с дружелюбно време, но пък сезонът не го и предполагаше, а и нямах повече от два часа за свободни разходки. Надявам се да ви е било интересно, а в следващите седмици и месеци очаквам и едно по едно някои от по-горните играчки да се появят за тест.

Казуо Хирай слиза от поста главен изпълнителен директор на Sony, поема го финансовият директор

Sony обяви, че Казуо Хирай слиза от поста на главен изпълнителен директор и вече ще бъде председател на компанията. Длъжността…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer