Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниOokla: Българите използват по-бавен мобилен интернет в роуминг, отколкото у дома

Ookla: Българите използват по-бавен мобилен интернет в роуминг, отколкото у дома

3703
Написана от  nixanbal 09 октомври 2018
Ookla: Българите използват по-бавен мобилен интернет в роуминг, отколкото у дома

Популярните с приложението си Speedtest за измерване скоростта на мобилния интернет Ookla публикуваха доклад, според който българите имат по-ниски скорости, когато пътуват в чужбина, отколкото в мрежата на собствения си оператор. 

Данните на Ookla сочат, че в България потребителите разчитат на средна скорост за сваляне на данни от 37.97 Mbps, а при пътуване и ползване на мобилен интернет в роуминг - на над 50% по-ниски скорости - 18.21 Mbps. 

От същата таблица става още ясно, че скоростите за сваляне на данни в България са по-високи от тези в останалите страни от региона на Югоизточна Европа. 

Статистиката е изведена на база над 2.7 милиона проведени теста с приложението Speedtest в периода януари-юни 2018 г. Данните за скоростите в роуминг са само от смартфони с Android. 

Ookla

Като цяло извадката не е съвсем представителна, защото става въпрос само за инициирани от самите потребители тестове, а не за редовно проучване. Нещо повече - в таблицата липсват Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора, а в класацията на същия сайт за август т.г. Албания е със 7 позиции по-нагоре по скорост на мобилния интернет от България. 

VIVACOM пуска 4.5G в пет големи града

От началото на април (или малко преди това) VIVACOM започва да предлага по-високи скорости за мобилен интернет в няколко големи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer