Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниOokla отличи 4G мрежата на VIVACOM като най-бързата в България

Ookla отличи 4G мрежата на VIVACOM като най-бързата в България

3808
Написана от  nixanbal 12 юли 2017
Ookla отличи 4G мрежата на VIVACOM като най-бързата в България

През октомври на 2016-а Теленор за първи път хвърли повече светлина върху оценките на Ookla, а днес друг роден оператор се похвали, че е взел наградата на същите за най-бърза мобилна мрежа в България. По данни за 2017-а LTE скоростите на VIVACOM изпреварват тези на останалите. 

Наградата от Ookla идва на база проведени потребителски тестове с тяхното приложение Speedtest, с което и в момента можете да измерите на смартфона си каква е средната скорост на сваляне и на качване на данни, която операторът ви предлага. 

По данни за периода януари - юни на 2017-а мрежата на VIVACOM е на първо място в България със среден резултат от 31.47 Mbps. Зад нея се нарежда Теленор с 29.58 Mbps и Мтел с 27.31 Mbps. 

Screen Shot 2017-07-12 at 1.20.58 PM

Резултатът е на база осреднени скорости от проведените потребителски тестове, като по-горните мегабити се оформят при 90% тежест на скоростта на сваляне и 10% на качване на данни. Реално средната скорост за сваляне на данни при VIVACOM е била 34.26 Mbps, а тази на качване - 15.26 Mbps.

Припомням ви, че през октомври миналата година Теленор обяви, че е на първо място по скорост на мобилния си интернет в България - също според Ookla. Тогава обаче беше взето под внимание времето, в което Мтел и VIVACOM тепърва или все още не бяха пуснали своите 4G мрежи. 

Още за резултатите и методологията на Ookla вижте тук

Samsung Galaxy S9 е най-интересният телефон от MWC 2018 според читателите на nixanbal

Миналата седмица във Facebook страницата на nixanbal.com, която между другото вече има над 10 хиляди последователи, проведохме импровизирана анкета, в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer