Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниОператорите в Южна Корея пуснаха първите комерсиални 5G мрежи

Операторите в Южна Корея пуснаха първите комерсиални 5G мрежи

2471
Написана от  nixanbal 04 декември 2018
Операторите в Южна Корея пуснаха първите комерсиални 5G мрежи

Мобилните оператори SK Telecom, KT и LG Uplus са активирали едновременно своите 5G мрежи в полунощ на 1 декември, с което по думите им стартират предлагането на първите в света комерсиални 5G услуги, базирани на 3GPP стандартите. Услугите обаче първоначално няма да бъдат достъпни за всички потребители.

5G услугите на корейските оператори засега са с огранично покритие и ще се предлагат на бизнес клиенти чрез мобилни 5G рутери. Планирано е всички потребители да получат достъп до 5G мрежите през март 2019 г., когато покритието ще бъде разширено в цялата страна. 

Към момента 5G мрежата на SKT например покрива 13 области, включително столицата Сеул. Първото обаждане през тази комерсиална 5G мрежа е било проведено между главния ѝ изпълнителен директор Парк Джунг-хо и мениджъра Парк Сук-хи, а за него е използван прототип на 5G смартфон от Samsung. От Samsung между другото очакваме да покаже 5G версия на следващия си флагман смартфон в началото на 2019 г.

Вицепредседателят на LG Uplus пък е провел първия 5G видеоразговор през мрежата си от лаптоп, свързан към 5G рутер на Samsung. Компанията е споделила, че е инсталирала 4100 5G базови станции и планира да добави още 7000 до средата на декември, покривайки 85 града. 

Третият оператор KT пък не е направил официален анонс, но новинарска агенция е обявила, че 5G услугите им вече са активни в части на Сеул и околностите. 

Южна Корея беше сред първите страни, които пуснаха търг за разпределяне на честоти, подходящи за изграждане на 5G мрежа, припомня mobileworldlive.com.

Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Френската прокуратура разследва Apple във връзка с планираната амортизация на стари модели iPhone, съобщи във вторник Агенция Франс Прес. Ако…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer