Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниОператорите в Южна Корея пуснаха първите комерсиални 5G мрежи

Операторите в Южна Корея пуснаха първите комерсиални 5G мрежи

2248
Написана от  nixanbal 04 декември 2018
Операторите в Южна Корея пуснаха първите комерсиални 5G мрежи

Мобилните оператори SK Telecom, KT и LG Uplus са активирали едновременно своите 5G мрежи в полунощ на 1 декември, с което по думите им стартират предлагането на първите в света комерсиални 5G услуги, базирани на 3GPP стандартите. Услугите обаче първоначално няма да бъдат достъпни за всички потребители.

5G услугите на корейските оператори засега са с огранично покритие и ще се предлагат на бизнес клиенти чрез мобилни 5G рутери. Планирано е всички потребители да получат достъп до 5G мрежите през март 2019 г., когато покритието ще бъде разширено в цялата страна. 

Към момента 5G мрежата на SKT например покрива 13 области, включително столицата Сеул. Първото обаждане през тази комерсиална 5G мрежа е било проведено между главния ѝ изпълнителен директор Парк Джунг-хо и мениджъра Парк Сук-хи, а за него е използван прототип на 5G смартфон от Samsung. От Samsung между другото очакваме да покаже 5G версия на следващия си флагман смартфон в началото на 2019 г.

Вицепредседателят на LG Uplus пък е провел първия 5G видеоразговор през мрежата си от лаптоп, свързан към 5G рутер на Samsung. Компанията е споделила, че е инсталирала 4100 5G базови станции и планира да добави още 7000 до средата на декември, покривайки 85 града. 

Третият оператор KT пък не е направил официален анонс, но новинарска агенция е обявила, че 5G услугите им вече са активни в части на Сеул и околностите. 

Южна Корея беше сред първите страни, които пуснаха търг за разпределяне на честоти, подходящи за изграждане на 5G мрежа, припомня mobileworldlive.com.

Samsung представи 8k QLED телевизор с базирана на AI ъпскейлинг технология

Здравейте от City Cube на Messe Berlin, където в рамките на изложението IFA 2018 Samsung представи първия си QLED 8k…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer