Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниОператорите започват да деактивират услуги на клиенти с над 10 предплатени карти

Операторите започват да деактивират услуги на клиенти с над 10 предплатени карти

3017
Написана от  nixanbal 24 април 2017
Операторите започват да деактивират услуги на клиенти с над 10 предплатени карти

След приети промени в Закона за електронните съобщения в края на 2016 г., сега мобилните оператори започват да деактивират услугите на клиенти, които имат над 10 регистрирани на свое име предплатени карти. Мерките са в съответствие със ЗЕС и Закона за противодействие на тероризма. 

Теленор обяви с прессъобщение тази сутрин, че от днес започва да деактивира картите на потребителите, които вече са декларирали, че няма да ги използват и са дали съгласие услугата да бъде спряна.

Ако клиент има над 10 предплатени карти на свое име, разполага с време до 30 юни 2017 г. да заяви в магазин на оператора или в клон на Български пощи ЕАД кои номера ще продължи да ползва, а останалите ще бъдат деактивирани. Ако това не се случи, Теленор ще спре всички номера.

Телекомът посочва, че абонатите все пак могат да запазят номера, прехвърляйки го на друго лице, или като преминат на договор. 

Съгласно промените в ЗЕС от 27 декември 2016 г., мобилните оператори нямат право да регистрират и/или да активират на името на един потребител повече от 10 телефонни номера, чрез които се предоставят предплатени телефонни услуги.

Мтел и VIVACOM също би трябвало да предприемат действия съгласно закона, като nixanbal.com вече се свърза с тях и очаква коментар по темата.  

Редакция към 24 април, 15:35 ч:

Мтел потвърдиха, че същият процес започва при тях, като клиентите с над 10 карти Prima могат да заявят кои от тях смятат да запазят в периода 3 май - 30 юни, след което останалите ще бъдат деактивирани. 

Редакция към 24 април, 17:46 ч:

VIVACOM също ще направи необходимите според закона деактивации, като клиентите и тук могат да заявят до 30 юни кои до 10 от своите предплатени карти искат да запазят. 

Какво се случва, ако прекратите договора си с оператор предсрочно?

В България от няколко години вече мобилните оператори нямат право да подновяват автоматично изтеклите срочни договори на клиентите си, а…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer