Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниОт днес роуминг таксите в ЕС почти изчезват, ето колко ще плащаме

От днес роуминг таксите в ЕС почти изчезват, ето колко ще плащаме

8706
Написана от  nixanbal 30 април 2016
От днес роуминг таксите в ЕС почти изчезват, ето колко ще плащаме

В края на миналата година Европейският парламент гласува и прие визията, че телекомуникационният пазар в Европейския съюз трябва да бъде единен. Така беше решено, че роуминг таксите ще отпаднат окончателно от лятото на 2017 г., но още от 30-ти април 2016 г. операторите ще имат право да ни таксуват съвсе малко над това, което плащаме в страната си на произход. Ето какви са цените за телекомуникационни услуги, които ще плащаме при пътуване в ЕС от днес.

От днес, 30-ти април, ще заплащаме само няколко стотинки повече от това, което ни таксуват родните оператори. Роуминг таксите ще са по-високи от стандартните цени с максимум 0.05 евро на минута обаждане, 0.02 евро за SMS или 0.05 евро за MB трафик на данни.

Роуминг таксите в Европейския съюз поевтиняват

Реално понижението на цените изглежда така: 

При Мтел бяха представени обновени планове Мтел безкрай, при които новите абонати ще могат да използват стандартно включените минути и мегабайти и в роуминг. Тези условия обаче важат само за подписалите нов договор до 30-ти април включително. От 1-ви май Мтел ще взима от минутите/мегабайтите в плана ви + ще начислява допълнителна такса от 11.7 ст. за мин/МВ.

При Теленор стана ясно, че абонатите няма да изразходват включените в плановете си минути и мегабайти, а вместо това ще бъдат таксувани допълнително с минимална такса - 11.7 ст. за минута изходящ разговор, 2.6 ст. за минута входящ разговор, 3.6 ст. за изпратен SMS и 11.7 ст. за МВ (4 пъти по-ниска от досегашната цена за МВ).

При VIVACOM потребителите ще изразходват включените минути и мегабайти от плановете си, а отгоре на всяка единица ще заплащат и минималната такса - 10.8 ст. за минута и също толкова за МВ, входящо повикване ще струва 2.4 ст. на минута, а изпратен SMS - стандартната цена за изпратен такъв в България (или безплатно, ако имате пакет) + такса от 2.4 ст. 

Под чертата изглежда при Теленор ползването на телеком услуги в ЕС ще бъде най-изгодно, тъй като абонатите няма да изразходват потреблението от плановете си, а ще плащат само допълнителната такса, наложена от регулатора. 

Разбира се, всички оператори ще продължат да предлагат и пакети за роуминг, с които ще можете да плащате по-изгодно за потреблението си. 

Цените по-горе ще важат до 15-ти юни 2017 г., когато всякакви такси ще отпаднат окончателно и при пътуване в ЕС ще заплащаме толкова, колкото и в България. 

OnePlus 6 идва с подобрения в камерата, в конфигурацията и с нов дизайн, но без безжично зареждане

Китайският бранд OnePlus представи новия си флагман OnePlus 6, който предлага важни подобрения в конфигурацията и залага на още по-висока…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer