Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниОтпадането на роуминг таксите в Европейския съюз все пак ще има някои ограничения

Отпадането на роуминг таксите в Европейския съюз все пак ще има някои ограничения

3530
Написана от  nixanbal 06 септември 2016
Отпадането на роуминг таксите в Европейския съюз все пак ще има някои ограничения

През 2017 г. очакваме таксите за роуминг в Европейския съюз да отпаднат окончателно, но това все пак ще включва някои ограничения, става ясно от нов документ на Европейската комисия. Става въпрос за правилото на т.нар. "справедливо потребление", което ще позволява на потребителите да избягват роуминг таксите за определен период от време на година.

"Справедливото потребление" е 90 дни годишно. За такъв период през годината всеки абонат ще може да използва своята SIM карта при пътуване из Европейския съюз, без да заплаща нито стотинка допълнително от дължимото на своя оператор.

Ако периодът бъде пресрочен, телекомите ще имат право да таксуват клиента с 85 евроцента за мегабайт и по 4 евроцента за минута разговор. 

Освен това ще важи правилото потребителите да са в безвъзмезден роуминг в продължение на не повече от 30 последователни дни. Ежедневните пътувания през границите няма да се броят.

Ако всичко това ви звучи странно, ето и обяснението... "Справедливото потребление" се налага, за да се избегне сценарият, при който потребител ще използва SIM карта от оператор в страна с по-нисък стандарт на живот (съответно по-ниски цени за разговори) за постоянно в собствената си държава. Например германец да използва план от български телеком с неограничени минути и купища мегабайти срещу десетина евро, за което в Германия би плащал поне двойно. 

Документът с предложението на ЕК за 90-те дни ще се обсъжда до края на годината. 

Припомням ви, че роуминг таксите в Европейския съюз се очаква да отпаднат от 15-ти юни 2017 г.

Мтел става A1 България: 5 важни въпроса около ребрандинга

На 20 септември в сайта на Telekom Austria Group, под чиято шапка е Мтел, беше публикувано прессъобщение, оповестяващо предстоящи важни…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer