НачалоНовиниОтпадат ограниченията около премахването на роуминг таксите в Европейския съюз догодина

Отпадат ограниченията около премахването на роуминг таксите в Европейския съюз догодина

2416
Написана от  nixanbal 22 септември 2016
Отпадат ограниченията около премахването на роуминг таксите в Европейския съюз догодина

Миналата седмица Европейската комисия предложи план за въвеждане на допълнителни ограничения покрай отпадането на роуминг таксите в Европейския съюз от средата на 2017 г., но няколко дни по-късно той беше изтеглен за преразглеждане. Сега беше обявен новият предварителен документ, в който е указано, че няма да има строги ограничения в периода, за който потребителите от страните членки използват своята SIM карта в роуминг.

Първоначално се говореше, че клиентите ще могат да използват SIM картата на оператора от своята страна в роуминг в ЕС в рамките на 90 дни за година или не повече от 30 дни наведнъж. Тези рестрикции отпадат в новия план, но Комисията все пак ще осигури "инструменти за защита срещу злоупотреби" на мобилните оператори.

За злоупотреба се счита перманентното използване на SIM карта в чужда страна (незначителен вътрешен трафик в сравнение с трафик на роуминг); дълго неизползване на дадена SIM карта и използване главно, ако не и изключително, по време на роуминг; абонамент и последователно използване на многобройни SIM карти от един и същи клиент при роуминг.

Новият проект на ЕК ще позволява на операторите да проверяват модела на използване на услугата роуминг, за да се избегнат по-горните злоупотреби. 

Ако бъде засечен опит системата да бъде надхитрена, операторите ще могат да прилагат малки допълнителни такси. Комисията предложи максимално 0.04 евро/мин. за разговори, 0.01 евро/SMS и 0.0085 евр/MB.

Имайки предвид, че цените на телеком услугите в България са едни от най-ниските в Европа, българските потребители надали ще имат повод да правят опити за злоупотреба.

Членовете на Комисията ще приемат окончателното предложение до 15 декември 2016 г., след като получат мнения от ОЕРЕС (Орган на европейските регулатори в областта на електронните съобщения), държавите членки и всички заинтересовани страни. С това решение от 15 юни 2017 г. таксите за роуминг при пътуване в Европейския съюз най-после ще отпаднат и ще можем да използваме свободно смартфона си, без да заплащаме нито стотинка допълнително.

Xiaomi Mi MIX е концептуален телефон с дисплей без рамки

На събитието си днес Xiaomi представи визията си за "ултимативния смартфон" под името Mi MIX. Смартфонът има огромен 6.4-инчов дисплей…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer