НачалоНовиниПърви стъпки към отпадане на роуминг таксите между България и Македония

Първи стъпки към отпадане на роуминг таксите между България и Македония

4777
Написана от  nixanbal 24 ноември 2017
Първи стъпки към отпадане на роуминг таксите между България и Македония

След като преди няколко седмици се заговори за отпадане на роуминг таксите със страните от Западни Балкани, вчера в Струмица беше направена първата крачка към по-евтините разговори и мобилен интернет за пътуващите в Македония българи. Подписаният меморандум обаче е само предпоставка това да се случи и тепърва очакваме реакцията на операторите. 

На 23 ноември в Струмица беше подписано споразумение между министър Ивайло Московски и колегата му от Македония Дамян Манчевски. За въпросния меморандум се казва, че ще стимулира операторите да предприемат стъпки към премахване или намаляване на таксите за роуминг. 

Това щяло да стане до 6 месеца, а можело да се случи дори по-рано. 

Припомням ви, че през юни тази година таксите за роуминг отпаднаха в границите на Европейския съюз, но в съседните балкански страни продължаваме да плащаме високи цени за разговори и мобилен интернет. Както и техните граждани, когато пътуват у нас. 

Разбира се, добрите намерения на двете страни са задължителна основа за подобни промени, но тепърва очакваме реакциите от операторите.

Темата за приобщаване страните от Западни Балкани към европейските цифрови политики става изключително актуална в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, отговориха от Теленор на запитване от nixanbal тази сутрин. От оператора подкрепят разширяването на европейската цифрова икономика, тъй като това ще позволи на гражданите да се възползват от нови възможности.

Засега обаче в Теленор България не разполагат с информация за съдържанието на меморандума за разбирателство и не биха могли да коментират детайлно въпросите около него. 

Изпратих същото запитване до пресцентъра на Мтел и на VIVACOM, така че ще допълня материала с техните коментари, когато получа такива. 

Подобен меморандум се очаква да бъде подписан и със Сърбия в началото на декември. 

Допълнение към 12:15 часа:

От Мтел обясниха за nixanbal, че е необходимо да се стартират преговори с македонските оператори с цел уговаряне на условията за разплащанията между операторите – цени на едро за минута разговор, за пренос на данни, за кратки съобщения и др. 

На този етап обаче не са водени преговори от тяхна страна в тази насока, тъй като още няма официална комуникация от страна на държавните институции, коментират от Мтел. В момента, когато такава бъде получена, операторът ще предприеме нужните действия, за да изпълни исканията на държавата.

Телекомът не може да даде прогноза колко време би отнел процесът, но припомня, че за отпадането на таксите за роуминг в ЕС бяха нужни 10 години. От Мтел поясняват, че са готови да положат всякакви усилия сега, за да няма такова забавяне.

Допълнение към 14:06 часа:

От VIVACOM отговориха, че също подкрепят инициативата, но обръщат внимание, че меморандумът трябва да регламентира намаляването на цените за разплащания на едро между операторите, което е предпоставка за намаляване на цените на дребно за потребителите.

VIVACOM преговаря и има готовност да намали цените стига да има реципрочно намаление от страна на македонските оператори, се казва в съобщението с официалния отговор на компанията. 

Телекомът пояснява, че при разплащания между операторите на нива около приложимите в ЕС, може да се очаква цена на минута и МВ в роуминг около 0.50 лв. За сравнение, в момента цените на разговорите са между 2-4 лв., а при ползването на MB могат да достигнат и до 20 лв.

Умен град: Видеонаблюдението във Враца и как попаднах в РПУ-то

Знаете ли, че в този град през последната година са заловили телефонни престъпници и контрабандни цигари, успели са да спрат…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer