НачалоНовиниПървият Macintosh на Apple навърши 36 години

Първият Macintosh на Apple навърши 36 години

1246
Написана от  nixanbal 25 януари 2020
Първият Macintosh на Apple навърши 36 години

На 24 януари през 1984 г. покойният вече Стив Джобс представя пред света първия Macintosh на Apple. Настолният компютър тежи близо 8 кг, а акцент при премиерата му е бил графичният интерфейс и управлението с мишка.

Screenshot 2020-01-25 at 10.43.05

Оригиналният Macintosh е разполагал с 9" монохромен дисплей, 8 MHz процесор Motorola 68000, 128 KB RAM и цена от $2495, която в момента се равнява на много по-сериозна сума. 

Компютърът, продаден в тираж над 70 000, е дал началото на нова продуктова линия за Apple, с която компанията от Купертино се е изправила срещу доминацията на IBM на PC пазара по онова време. С това съперничество е свързана и една от най-емблематичните реклами на всички времена, излъчена по време на Super Bowl през същата година, няколко дни преди фактическата премиера на Macintosh.

След първия Macintosh Apple представя Macintosh II, Macintosh Classic, PowerBook, Power Macintosh, iMac G3, iBook и т.н., стигайки до съвременното си портфолио компютри. То включва MacBook Air, MacBook Pro, iMac, iMac Pro, Mac mini и Mac Pro.

Днес Apple е един от водещите производители на компютри с близо 18 млн. продажби за 2019 г. IBM от своя страна не е в този бизнес от години, след като през 2005 г. продава технологиите си на Lenovo.

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer