Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниПърво по Дарик #235: Представяне на Huawei P9 lite mini и Alcatel Idol 5 + визия за умния град от VIVACOM

Първо по Дарик #235: Представяне на Huawei P9 lite mini и Alcatel Idol 5 + визия за умния град от VIVACOM

1428
Написана от  nixanbal 02 ноември 2017
Първо по Дарик #235: Представяне на Huawei P9 lite mini и Alcatel Idol 5 + визия за умния град от VIVACOM

Здравейте с брой 235 на технологичната рубрика на nixanbal в Дарик радио! Тази сряда сутрин с Мишо Дюзев посрещнахме Деня на народните будители с премиера на две сравнително достъпни устройства, а освен това остана време да си поговорим за новата LoRa мрежа на VIVACOM, която е основа за превръщането на София (и не само) в умен град. 

Huawei P9 lite mini всъщност вече се появи с ънбоксинг видео в блога, така че сигурно сте запознати с него. Става въпрос за сравнително достъпен модел с цена около 330 лв. без договор, който предлага метално тяло, скенер за пръстови отпечатъци, 5" HD екран, 13 МР камера 3020 mAh батерия.

P9 lite mini gold 2

Alcatel Idol 5 от своя страна струва малко повече (около 350 лв. без договор) и е оборудван с 5.2" Full HD дисплей, 3 GB RAM, скенер за пръстови отпечатъци, 13 МР камера и тънко метално тяло с дебелина 7.5 мм.

Alcatel IDOL5

В този брой на "Първо по Дарик" успяхме да си поговорим и за организираното предния ден събитие на VIVACOM. На него телекомът, съвместно с Nokia, обяви, че е изградил мрежа, базирана на технологията LoRa (Long Range), която може лесно да превърне София в умен град на бъдещето.

Всъщност всички предимства, които дава тази технология за изграждане на безжични комуникационни мрежи от нов тип, не са част от бъдещето, а са настояще, което може да се случи още сега. С малко повече желание от управниците, но и от жителите на града. 

Въпросната мрежа може да служи като основа за изграждане на умен паркинг, който ще ни показва и навигира през смартфона до свободните за паркиране места; за инсталиране на точки за измерване замърсяването на въздуха в реално време; за следене нивото на боклука в контейнерите и още купища други. 

1 LoRa Smart city

Като цяло мрежата може да превърне столицата, а и не само нея, в умен град, който знае какво се случва в него и се променя спрямо това. Темата е изключително важна и интересна и се надявам, че скоро ще имаме новини около значими проекти в тази сфера. 

Samsung Galaxy S9 е най-интересният телефон от MWC 2018 според читателите на nixanbal

Миналата седмица във Facebook страницата на nixanbal.com, която между другото вече има над 10 хиляди последователи, проведохме импровизирана анкета, в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer