Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниПърво по Дарик #235: Представяне на Huawei P9 lite mini и Alcatel Idol 5 + визия за умния град от VIVACOM

Първо по Дарик #235: Представяне на Huawei P9 lite mini и Alcatel Idol 5 + визия за умния град от VIVACOM

2085
Написана от  nixanbal 02 ноември 2017
Първо по Дарик #235: Представяне на Huawei P9 lite mini и Alcatel Idol 5 + визия за умния град от VIVACOM

Здравейте с брой 235 на технологичната рубрика на nixanbal в Дарик радио! Тази сряда сутрин с Мишо Дюзев посрещнахме Деня на народните будители с премиера на две сравнително достъпни устройства, а освен това остана време да си поговорим за новата LoRa мрежа на VIVACOM, която е основа за превръщането на София (и не само) в умен град. 

Huawei P9 lite mini всъщност вече се появи с ънбоксинг видео в блога, така че сигурно сте запознати с него. Става въпрос за сравнително достъпен модел с цена около 330 лв. без договор, който предлага метално тяло, скенер за пръстови отпечатъци, 5" HD екран, 13 МР камера 3020 mAh батерия.

P9 lite mini gold 2

Alcatel Idol 5 от своя страна струва малко повече (около 350 лв. без договор) и е оборудван с 5.2" Full HD дисплей, 3 GB RAM, скенер за пръстови отпечатъци, 13 МР камера и тънко метално тяло с дебелина 7.5 мм.

Alcatel IDOL5

В този брой на "Първо по Дарик" успяхме да си поговорим и за организираното предния ден събитие на VIVACOM. На него телекомът, съвместно с Nokia, обяви, че е изградил мрежа, базирана на технологията LoRa (Long Range), която може лесно да превърне София в умен град на бъдещето.

Всъщност всички предимства, които дава тази технология за изграждане на безжични комуникационни мрежи от нов тип, не са част от бъдещето, а са настояще, което може да се случи още сега. С малко повече желание от управниците, но и от жителите на града. 

Въпросната мрежа може да служи като основа за изграждане на умен паркинг, който ще ни показва и навигира през смартфона до свободните за паркиране места; за инсталиране на точки за измерване замърсяването на въздуха в реално време; за следене нивото на боклука в контейнерите и още купища други. 

1 LoRa Smart city

Като цяло мрежата може да превърне столицата, а и не само нея, в умен град, който знае какво се случва в него и се променя спрямо това. Темата е изключително важна и интересна и се надявам, че скоро ще имаме новини около значими проекти в тази сфера. 

TECHDRIVE: Представяне на Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+

Здравейте с новия епизод на проекта TECHDRIVE, който реализираме съвместно с Теленор! Това е видео поредицата, в която ми гостуват…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer